Početna Gradske teme Vučević: Odluka o Evropskoj prestonici kulture 13. oktobra

Vučević: Odluka o Evropskoj prestonici kulture 13. oktobra

0

milos-vucevic_660x330

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da će delegacija Novog Sada 13. oktobra u Briselu održati finalnu prezentaciju kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i da će tog dana biti i doneta odluka o Evropskoj prestonici kulture.

Vučević je naveo da će povodom izbora Evropske prestonice kulture, 29. septembra u Novi Sad doći evropska Komisija za ocenu kvaliteta kandidature i istakao da je odluka o izboru Evropske prestonice kulture izuzetno važna ne samo za Novi Sad već za celu Srbiju i ne samo u oblasti kulture već u svim sferama života.

– Izbor za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je jedna od najvažnijih stvari koje Novi Sad očekuje do kraja ove godine, a pored toga tu je i niz infrastrukturnih projekata, pre svega izgradnja industrijske zone “Sever 4”, što je najveći i najvažniji projekat za grad ove godine, i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da ti radovi idu dobrom dinamikom i da “Zavod za izgradnju grada” (ZIG) ima dobru koordinaciju sa izvođačima radova i sa Kompanijom “Lir” kao investitorom – rekao je Vučević Tanjugu.

On je naglasio da Kompanija “Delphi” privodi kraju veliku investiciju u fabrici “Neobus”, što će se najbolje moći videti u septembru, kada se, kako je rekao, neće prepoznati nekadašnja “Neobusova” fabrika u kojoj će “Delphi”-evi pogoni biti uposleni u punom kapacitetu.

Pored toga do kraja godine trebalo bi da bude završena i izgradnja sportske hale u Petrovaradinu, što je prva sportska hala sa sremske strane grada.

– Sve navedeno samo potvrđuje da sam u decembru 2015. govorio istinu, kao što uvek i govorim, kada sam rekao da budžet za 2016. godinu nije izborni već razvojni i da će nam se najbitnije i najbolje stvari dešavati pred kraj godine‚ kada izbori budu daleko za nama, dok su drugi nazovi stručnjaci, koji su u međuvremenu odlukom građana na izborima smanjili svoj politički kapacitet u gradskoj skupštini, tvrdili da se pravi budžet za predizbornu kampanju i naravno po ko zna koji put nisu bili u pravu – istakao je Vučević.

Po njegovim rečima sve navedeno je samo deo prioriteta za razvoj Novog Sada u narednom periodu, a plan tog razvoja gradonačelnik je izložio u svom programu pred odbornicima Skupštine Grada prilikom izbora za drugi mandat. Taj program je razrađen u pet tačaka, tzv. “petak” za Novi Sad.

Taj program predviđa razvoj komunalne infrastrukture, ravnomeran razvoj grada, uravnoteženu i odgovornu socijalnu politiku, zatim kandidaturu i pozicioniranje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture i prestonice kulture za ovaj deo Evrope , ulaganja i podršku drugim društvenim oblastima kao što su zdravstvena zaštita, sport, kultura.

– Među najveće projekata spadaju izgradnja mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, tzv. drugog Sentandrejskog mosta i rekonstrukcija postojećeg, te pretvaranje Sentandrejskog puta u novi bulevar, zatim širenje kolovoza kroz Futog, dupliranje kolovoza prema Rumenci, pojačanje saobraćajnih kapaciteta ka Kaću, što će sve zajedno doprineti poboljšanju kvaliteta saobraćaja na prilaznim pravcima – pojasnio je Vučević.

On je najavio i izgradnju nove, duplo veće garaže u Šafarikovoj ulici, a rekao je i da su počeli radovi i na izgradnji muzičko – baletske škole, kao i to da se očekuje da ZIG ove godine krene u izgradnju zgrade za hitnu medicinsku pomoć, koja će biti među najsavremenijima u Srbiji.

Kada je reč o međusobnim političkim odnosima činilaca unutar gradske vlasti, Vućević je rekao da je zadovoljan kako vladajuća koalicija funkcioniše.

– Ono što javnost verovatno najviše zanima je odnos između SNS i LSV koje su na nekim višim nivoima u nesaglasju po nekim pitanjima, ali moram da istaknem da na lokalnom nivou imamo dobru komunikaciju i čak mogu da kažem da sa LSV-om imamo vrlo korektnu saradnju – zaključio je Vučević.

Izvor: Tanjug
Foto: Grad Novi Sad