Početna Gradske teme Vučević: Pisanje pojedinih medija nije tačno, u poslednjih sedam dana 10 novoobolelih...

Vučević: Pisanje pojedinih medija nije tačno, u poslednjih sedam dana 10 novoobolelih u Novom Sadu

Dobri rezultati Novog Sada u borbi protiv korona virusa već 10 dana i podatak da se smanjuje broj obolelih, juče je doveden u pitanje nakon pisanja pojedinih medija da je došlo do porasta zaraženih u gradu. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u emisiji RTV-a “Grad i mi”, je rekao da je uvek veoma obazriv, i da su ove informacije medija samo dokaz kako se pogrešno interpretiraju podaci.

– Danas sam pričao sa gospodinom Gojkovićem i sa direktorom Doma zdravlja i dobio tačne podatke. Za sedam dana 10 novozaraženih u Novom Sadu, pet muškaraca i pet žena, nikakvog rasta nema – naglasio je Vučević.

– Dom zdravlja je vršio testiranja na antitela i kod određenih koji su bili negativni na virus su otkrivena antitela, znači oni koji su verovatno već preležali koronu i to je možda pojedine medije dovelo u zabludu. U poslednja 24 časa testirano je 158 ljudi u Novom Sadu, nula pozitivnih! – rekao je gradonačelnik.

Vučević je naglasio da se ulazi u novu fazu borbe protiv korone, da se mere popuštaju polako i da se prelazi u segment gde se potencira lična odgovornost.

– Određene mere će i dalje biti na snazi. Ono što brine je što manjinski deo građana misli da znaju bolje od lekara. To je jedan ozbiljan problem zrelosti društva. Nakon svih ovih nedelja, ne razumem kako neko može biti nezadovoljan stanjem u Novom Sadu, na osnovu svih ovih podataka o broju obolelih – rekao je gradonačelnik.

Konstatovao je da je grad odlično funkcionisao proteklih par nedelja i da od 4. maja kreće gradski prevoz i da se otvaraju ugostiteljski objekti, a od 8. maja tržni centri.

–  Vrlo brzo će se videti da li nove mere daju dobar rezultat. Novi Sad je potpuno spreman za dodatna ublažavanja mera. Sve pripremne radnje su izvršene, obaveštenja sa pravilima su puštena juče, subotnji prolećni raspored vožnje će važiti za GSP, biće obeležena mesta gde se ne sme sedeti, moraju svi nositi maske, kontrolori će proveravati to. Naš predlog je da poslodavci kupe markice za zaposlene i tako bi se najbolje rešilo pitanje plaćanje prevoza – objasnio je Vučević.

Naglasio je da će rad ugostitelja proveravati inspekcijske službe.

– Sve propisane mere će se morati primenjivati, akcenat je na ličnoj odgovornosti, jer ako se pogorša zdravstvena situacija, moraćemo opet da pooštravamo mere. Ne možemo u svaki kafić da stavljamo po jednog policajca da kontroliše mere, ponavljam, najbitnije je da svi pođemo od pojedinačne odgovornosti – rekao je gradonačelnik.

Vučević je na kraju emisije naglasio da se 11. maja otvaraju vrtići u Novom Sadu.

– Rad vrtića će biti organizovan na najbolji mogući način. Dobili smo protokole za obdaništa, ona će biti bezbedna, biće pojačane mere zaštite dece i vaspitačica. Deca će što je moguće više boraviti napolju, provetravaće se češće prostorije, češće će deca prati ruke, vaspitačice će nositi maske. Biće organizovane manje grupe, do 10 mališana po grupi i centralna kuhinja je spremna da radi – zaključio je Vučević.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs