Početna Gradske teme Vučević: “Promenada” neće dobiti upotrebnu dozvolu dok radovi ne budu završeni

Vučević: “Promenada” neće dobiti upotrebnu dozvolu dok radovi ne budu završeni

0

Vanredna inspekcija koja je po nalogu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića 15. septembra upućena na gradilište TC “Promenada”, utvrdila je da se radovi odvijaju u skladu sa građevinskom dozvolom, rekao je on gostujući u emisiji “Grad i mi”. On je kao jeftino politikanstvo nazvao spekulacije koje su se pojavile u javnosti o tome kako će, navodno, izgradnjom tržnog centra “potonuti” ceo taj deo Limana zbog preopterećenja kanalizacione mreže.

– Ništa neće potonuti i ništa se neće urušiti. Ja ne želim da posipam pepelom investitora koji je Novom Sadu doneo 100 miliona evra, ali ne bude li nađeno rešenje za tretiranje podzemnih voda koje je zakonito neće biti izdata upotrebna dozvola. Za Grad Novi Sad je irelevantan datum otvaranja tržnog centra – poručuje Vučević.

Izdavanje upotrebne dozvole zavisi od odgovora struke, kaže gradonačelnik i objašnjava da je suština u pronalaženju rešenja na koji način će biti tretirane podzemne vode, i gde će one biti eksploatisane. On dodaje da je angažovan stručni tim sa FTN–a koji predvodi prof. dr Kolaković, jedan od najvećih ekpserata u toj oblasti, koji bi trebalo da pomognu i investitoru i gradu da se dođe do rešenja koje je su skladu sa strukom i zakonom.

– Želim da poručim da Grad Novi Sad neće dozvoliti da se išta uradi mimo zakona, i mimo pravila struke, bilo šta što može da ugrozi sigurnost života građana. Niko nije ni lud ni bezobziran da se kocka tim stvarima. A to što neko ima želje i projekcije da se nešto loše desi, da bi opet dobio neke lešinarske političke poene – to je drugi par opanaka. Investitor je uradio projekat za koji je dobio saglasnost i izmenjenu građevinsku dozvolu, i nadzorni organ koji u skladu sa važećim zakonima sve vreme kontroliše izvođenje radova. Takođe, od JKP “Vodovod i kanalizacija” ima provremeno odobrenje da može, za vreme radova, podzemne vode na koje nailazi da ispumpava u gradsku mrežu, čime ne ugrožava sistem.

– Investitor ima i saglasnost resornog pokrajinskog sektretarijata da godinu dana istražuje eksploataciju podzemnih voda, takođe uz nadzor. Istina je da se o eventualnim problemima svakodnevno sastaje i razgovara i otklanjaju izazovi, ali na nivou struke, jer to i nije politička priča. Nama nije cilj da bacimo pepeo na investitora, kao što nam nije ni cilj da radimo nešto suprotno zakonu, i to građani treba da znaju. Činjenica je da se radi o velikoj i veoma značajnoj investiciji za Novi Sad – investitor je direktno u budžet grada uplatio 40 miliona evra: 31 milion za kupovinu gradske građevinske parcele i 9 miliona evra za komunalno opremanje te parcele – izjavio je gradonačelnik i još jednom naglasio da TC “Promenada” neće dobiti upotrebnu dozvolu dok radovi ne budu završeni u sladu sa strukom i zakonom.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs