Početna Gradske teme Vučević i Pupovac obeležili dva veka od rođenja Josifa Runjanina

Vučević i Pupovac obeležili dva veka od rođenja Josifa Runjanina

0

Prigodnim programom i polaganjem venaca na grob Josifa Runjanina (1821-1878) na Uspenskom groblju u Novom Sadu obeleženo je 200 godina od rođenja potpukovnika koji je bio kompozitor, rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji, a poreklom iz Loznice, navodi se u saopštenju.

Njegova poznata dela su ”Rado ide Srbin u vojnike” i ”Lijepa naša domovino”.

Događaju, koji je organizovalo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije i Hrvtaske, kao i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine, nakon gotovo jednog veka, obnovio spomenik Josifu Runjaninu.

Josif Runjanin mnogo je zadužio i Hrvate i Srbe. Nije se nikad odrekao srpskog porekla i pravoslavne vere, a ljubav je poklonio i hrvatskoj državi i narodu. On je iskreno verovao u južnoslovensku slogu i bratstvo, u zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost otrgnut je iz sećanja, a malo i nezgrapan u kontekstu današnjih srpsko-hrvatskih odnosa, ali možda i ovaj simboličan događaj bude signal da jedni druge bolje čujemo i razumemo, da pričamo o budućnosti, uzdajući se u najbolje primere iz prošlosti, kao što je Josif Runjanin – rekao je gradonačelnik Vučević.

On je naglasio da Grad Novi Sad neguje kulturu sećanja te da su u tom kontekstu obnovljeni brojni nadgrobni spomenici, poput onog Svetozaru Miletiću posle sedam decenija, potom spomenika ”Porodica” na Keju žrtva racije i spomen groblja na Novom groblju.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da je obeležavanje ove godišnjice važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, zato što je Josif Runjanin stvorio istorijsku sponu između dva naroda.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić istakla je da, kao Srbin koji je komponovao hrvatsku himnu, Josif Runjanin svojim primerom poučava da pripadnici nacionalne manjine treba da daju svoj maksimalan doprinos državi u kojoj žive, ali i da čuvaju svoj nacionalni identitet. Kako je izjavila, poruka njegovog života je da narodi mogu stajati zajedno i započeti nove projekte za dobru budućnost.

Izvor: rtv.rs
Foto: Grad Novi Sad