Početna Gradske teme Vučević: Više scenarija spasa za tri gubitaša

Vučević: Više scenarija spasa za tri gubitaša

Otvaranje ponuda za javno-privatno partnerstvo u JKP “Stan” zakazano je za 15. januar. Rok je, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, produžen na zahtev potencijalnih privatnih partnera, ali i produženje roka ne znači da će to komunalno preduzeće na taj način izaći iz krize.

– Tog dana bi trebalo da vidimo hoće li uopšte biti ponuda i kakve su – rekao je Vučević.

– Ako ne uspe prvi poziv za javno-privatno partnerstvo, donećemo odluku na nivou Grada da li ćemo ući u drugi javni poziv s korigovanim uslovima ili ćemo preduzeti neki od alternativnih poteza. Jedan od njih je i gašenje “Stana” ili potpuna reorganizacija tog preduzeća s manjim brojem zaposlenih i s fokusiranjem samo na određene poslove kojima se oni bave.

Vučević je novinarima pred Novu godinu kazao i da je u njegovom mandatu, u teškim uslovima, dug “Stana” smanjen nešto više od 300 miliona dinara, te je s više od 800 miliona spao na 505.

Govoreći o sudbini Apoteke “Novi Sad”, Vučević je iskazao mnogo veći optimizam.

– Imali smo prvi intervju pred Komisijom za javno-privatna partnerstva pri nadležnom ministarstvu. Oni su postavljali određena pitanja, mi imamo rok da odgovorimo i čekaćemo odluku Komisije da li imamo zeleno svetlo da idemo na javno-privatno partnerstvo za Apotekarsku ustanovu “Novi Sad”. Tu sam veliki optimista, i to je prva apotekarska ustanova koja se javila da ide na privatno-javno partnerstvo. Neke opštine su išle na izdavanje prostora privatnim apotekama, a da im oni preuzmu deo zaposlenih, ali mislim da to nije sistemsko rešenje problema – izjavio je Vučević.

I za još jedno problematično gradsko preduzeće traži se rešenje. U pitanju je Spens, s velikim dugovima i istim takvim troškovima održavanja. Jedan od koraka Skupština grada je preduzela pred kraj godine, kada je odobrila 400 miliona dinara Spensu za isplatu dugova tog preduzeća “Novosadskoj toplani”.

– Tu moramo otvoriti dijalog na nivou Grada. Ako hoćemo mi da ga održavamo, moramo da dajemo više para. Ako ga želimo i dalje, čak i milijardu dinara godišnje. Ako je to simbol grada, on mnogo košta – zaključio je gradonačelnik Miloš Vučević, dodavši da su u igri i privatno-javno partnerstvo, ali i neke radikalnije mere.

Apoteka smanjuje broj zaposlenih

Nedavno postavljeni direktor Apoteke “Novi Sad”, prethodno predsednik Upravnog odbora te ustanove, Gojko Vujnović izneo je u medijima podatke o problemima koji su počeli 2013. godine, nakon što su privatne i državne apoteke zakonski izjednačene. Prema njegovim rečima, Apoteka “Novi Sad” opstala je samo zahvaljujući tome što su zaposleni primali pola predviđene zarade.

I pored svih tih mera, istako je Vujnović, račun je u blokadi gotovo tri meseca, a mesečni promet lekova, zbog minimalnih isporuka, u odnosu na nekadašnjih 140 ili 150 miliona dinara, smanjen je dve trećine.

– Zaposleni su takođe izgubili strpljenje pa su nas tužili zbog neisplaćenih zarada, tako da imamo i te izvršne presude. Samim tim, čeka nas vrlo ozbiljan posao – naveo je Vujnović.

Ministarstvo finansija ponudilo je program za višak zaposlenih, na koji se odazvalo 54 radnika te ustanove.

– Očekujemo da u drugom krugu ustanovu napusti još 65 radnika, tako da ćemo broj zaposlenih, s više od 200, svesti na šezdesetak. Moraćemo, samim tim, da korigujemo radno vreme apoteka, a možda neke i zatvorimo. Naravno, apoteke u prigradskim mestima neće biti na toj listi – rekao je Gojko Vujnović.

Izvor: Dnevnik
Foto: Novisad.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here