Početna Gradske teme Vučeviću priznanje “Bela golubica” Tesla Global Foruma

Vučeviću priznanje “Bela golubica” Tesla Global Foruma

vucevic_nagrada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je priznanje “Bela golubica” koje se dodeljuje u okviru programa “Tesla Global Forum” koji se održava od 7. do 10. jula u Novom Sadu i na Fruškoj gori.

Kako je rečeno na dodeli, smisao dodele priznanja je globalna promocija univerzalnih i humanističkih vrednosti za koje se Nikola Tesla zalagao tokom celog svog života.

Vučević je rekao da mu je čast da u ime Novog Sada primi nagradu “Bela golubica” u trenutku obeležavanja dva značajna jubileja vezana za život i delo našeg velikana, Nikole Tesle.

On je istakao da mu je posebno drago što je upravo u Novom Sadu, pre četiri godine, započelo dodeljivanje posebnog priznanja sa imenom Tesline “Bele golubice”, čime se simbolično zatvorio krug međuodnosa Novog Sada i Nikole Tesle.

– Time se istovremeno otvara novi ciklus naših nastojanja da učinimo sve što je moguće da delo i karakter Tesline vizije učinimo što dostupnijim budućim pokolenjima – rekao je Vučević i naglasio da “Bela golubica” nije uručena samo njemu, već Gradu Novom Sadu.

Među ovogodišnjim laureatima nalaze se, između ostalih, i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, iguman manastira Šišatovac jeromonah Andrej, ruski reditelj i autor kultnog filma o Nikoli Tesli “Zraci smrti”, Sergej Karpuhin.

“Tesla Global Forum” je interdisciplinarni i multimedijalni kulturni, naučni i edukativni događaj koji se održava po četvrti put, a promoviše znanje, nauku, kulturu, duhovnost i obrazovanje i okuplja značajna svetska i domaća imena iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture, UNESKO lidere i aktiviste, inovatore i pronalazače, ekološke aktiviste, “teslinijance” i druge.

Izvor: 021.rs