Početna Gradske teme Vučić i Radman u petak u Novom Sadu povodom obnove Jelačićeve kuće

Vučić i Radman u petak u Novom Sadu povodom obnove Jelačićeve kuće

0

Projekat obnove unutrašnjeg dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu je završen, što bi u petak trebalo da bude obeleženo u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama, projekat će biti svečano predat predsedniku Vučiću, u znak zahvalnosti za to što je, na njegovu inicijativu, Vlada Srbije obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, te njeno stavljanje na raspolaganje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

U Novom Sadu su u toku pripreme za očekivani dolazak visokih gostiju.

Hrvatski ministar će pre toga, u četvrtak, u Subotici prisustvovati potpisivanju ugovora o podizanju Hrvatske nacionalne kuće i otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću.

Kad je reč o kući Josipa Jelačića, Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600. 000 evra.

Kuća je u julu ove godine predata Hrvatskoj nacionalnoj zajednici, koja će uskoro početi obnovu enterijera, a ceo proces nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Prema informacijama Tanjuga, projektom je predvidena adaptacija unutrašnjeg dela Jelačićeve rodne kuće, trenutno u veoma lošem stanju, a adaptacijom će joj biti vraćen izvorni izgled kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić.

Predsedniku Srbije će, saznaje Tanjug, u petak, 16. oktobra, na Dan Hrvatske zajednice u Republici Srbiji, svečano biti predat projekat adaptacije.

Predsednik Vučić, inače, danas se sastao sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu, Hidajetom Biščevićem.

Vučić je pre tri godine u Dubrovniku u Hrvatskoj detaljno razgovarao sa tadašnjom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji.

Tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

U vreme kada je rođen u Petrovaradinu, to je bio prostor tadašnje Austrougarske monarhije.

Kuća se nalazi u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Izvor: Tanjug
Foto: NSHronika