Početna Gradske teme Water Workshop na PMF-u

Water Workshop na PMF-u

c1

Radionica “KVALITET VODA” održava se devetnaesti put na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Teme seminara su vodosnabdevanje i zaštita vode.

Glavni cilj ovogodišnje radionice je da pomogne zaposlenima u vodovodu da razviju, primene i održavaju Plan za sigurno snabdevanje vodom za piće u svojim matičnim vodovodima. Radionica je namenjena i institucijama nadležnim za javno zdravlje i upravljanje resursima vode u Srbiji, u cilju njihovog iniciranja i usvajanja regulatornog okvira u kojem će biti postavljeni mehanizmi za prioritizaciju i upravljanje rizikom od izvorišta do slavine potrošača uz jasno definisane uloge, odgovornosti i granice institucionalnih nadležnosti koje se odnose na pristup upravljanja rizikom“, kaže profesor Dr Božo Dalmacija.

Od nadležnih institucija se niko nije pojavio, iako su bili pozvani da prisustvuju seminaru.
Organizatori su najavili da će od 23. do 25. septembra biti održano niz predavanja, okruglih stolova gde će učesnici imati priliku da međusobno razmene svoje stavove i iskustva kao i praktično primene stečeno znanje u laboratoriji. Značaj akretitovanih laboratorija za analizu voda, značaj Plana za bezbedno snabdevanje vodom za piće i organizacija kontrola prečišćavanja otpadnih voda su teme o kojima će se govoriti na ovom seminara.
Zbog značajnih problema u oblasti vodosnabdevanja Svetska zdravstvena organizacija preporučuje od 2004. godine razvoj i primenu planova za bezbedno vodosnabdevanje. Oni se danas primenjuju u vodovodima širom sveta, dok se u Srbiji ne primenjuju.

Autor i foto: Ljiljana Kozarov, NsHronika.rs