Početna Intervju dana Jelena Galović: Sloboda je vrlo opasna ako ne postoji odgovornost!

Jelena Galović: Sloboda je vrlo opasna ako ne postoji odgovornost!

0

Trenutno su u toku pripreme za predstavu ‘Enciklopedija izgubljenog vremena’ Slobodana Šnajdera, a u režiji Snježane Banović, koja će premijerno biti izvedena 23. oktobra u ‘Pozorištu mladih‘”, rekla nam je mlada novosadska glumica Jelena Galović, jedna od učesnica ovogodišnje “Nedelje pozorišta” kulturnog centra ”Fabrika” kada smo je upitali na kojoj predstavi trenutno radi.

Foto: Teodora Nenadov, Facebook
Foto: Teodora Nenadov, Facebook

Na pitanje koliko dugo se bavi glumom, talentovana umetnica kaže:
Glumom se bavim otkad sam upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, što je bilo pre 10 godina i dok mogu da stojim na nogama, baviću se svojim poslom. Mislim da je to želja svakog glumca”.
Jelena je pozorišnoj publici Novog Sada poznata po mnogim predstavama, od kojih je komad “Niko” rediteljke Milice Grujičić na repertoaru “Nedelje pozorišta” svakako jedna od njih.

* Član si glumačke postave Pozorišta mladih.
Tako je, u Pozoristu mladih radim gotovo tri i po godine, ali u glavnom honorarno.

* Jesi li zadovoljna angažmanom?
Mislim da bi svaki glumac trebalo da bude zadovoljan ukoliko je angažovan, za nas je veoma važno da radimo u kontinutetu. Nažalost, izgledi za stalno zaposlenje nisu previše optimistični. Situacija u zemlji je više nego loša kada je zaposlenje u pitanju, a pošto je kultura u ovoj državi na poslednjem mestu, ne vidim da ćemo mi umetnici ikada moći da živimo od svog poziva… barem ne onako kako zaslužujemo.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

* Druga po redu Nedjelja pozorišta održava se u našem gradu i predstava koju igraš je deo tog projekta. Kako ti se čini ideja?
Predstava “Niko” rađena je u produkciji SKCNS “Fabrika” i uz koprodukcijske predstave deo je bogatog programa. “Nedelja pozorišta” je odličan projekat, s mnoštvom dobrih predstava, koje ne možete videti na redovnim pozorišnim repertoarima. Mislim da je sjajno pružiti ovako nešto novosadskoj publici.

* Da li imaš nekih zamerki na ovaj pozorišni festival? Da li bi nešto menjala, možda dodala?
Nemam zamerki. Čitav tim SKCNS “Fabrika” radi odlično svoj posao i trudi se da nas izneneadi drugačijim i zanimljivim sadržajem, bilo da je u pitanju “Nedelja pozorišta”, neka izložba ili koncerti.

* Predstava Niko je naišla na odličan odziv publike. Zašto misliš da je tako?
Pre svega zbog svog sadržaja i zanimljivih likova. Da pojasnim: okosnicu predstave čini život žene koja je svojevremeno bila muza čuvenog Endija Vorhola i malo je reći da je imala zanimljiv život. Rediteljka Milica Grujičić vodila je glumačku ekipu na vrlo specifičan način i zajedno sa nama ispričala njenu priču koja je isprepletena nesigurnostima, preispitivanjem, lekcijama, a sve to u potrazi za sobom i za slobodom. Pored mene čuvenu Niko igra još pet devojaka, što predstavu čini posebnom i intrigantnom.

* Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovornost? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija…? Pitanja su koja nose koncept predstave. Zanima nas tvoje viđenje slobode.
Sloboda je vrlo opasna ako ne postoji odgovornost. Empatija je takođe veliki deo toga, kao i razumevanje. Mislim da postoje različiti vidovi slobode, ali da je ona unutrašnja najvažnija: sloboda da budete ono što jeste bez straha da će vas neko osuđivati. Nažalost, nisu svi dovoljno samouvereni da bezuslovno budu svoji. Ipak gledajući globalno, mislim da se pomeramo sa mrtve tačke jer mlade generacije sve manje pristaju da se ukalupe u neke nametnute okvire i sve više se bore za svoje autentičnot, što je dobro. Možda ima jos šanse za ljudsku rasu.

* Planirate li da je igrate i u drugim gradovima?
Igrali smo u Beogradu u Mixer housu i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju s njima. Mogu da vam otkrijem i to da producenti “Fabrike” intenzivno rade na budućim gostovanjima.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

* Viđamo te često u reklamama, glumci to zovu tezgarenje. Jesu li dobro plaćene te tezge?
Odnos ponude i potražnje doveo je do spuštanja cene tako da bi odgovor bio da nisu. Međutim, velike reklamne kampanje koje rade naše glumačke zvezde su i dalje dobre tezge.

* Kakvi su planovi dalje?
Nakon premijere “Enciklopedije izgubljenog vremena” 23. oktobra čeka me još jedna u Pozorištu mladih, u pitanju je dečija predstava “Lepotica i Zver” u režiji Miloša Jagodića, očekujemo da će se ona realizovati do kraja godine. Inače, nedavno sam gledala predstavu “Revolucija! – Otkazana” Foruma za novi ples i mogu da vam kažem da me takve predstave jako inspirišu. Pozorišni aktivizam je nešto što me veoma privlači jer mislim da, na vrlo direktan način, angažuje gledaoca na šta je nemoguće ostati ravnodušan. Takvim tetrom bih volela da se bavim više u budućnosti.