Početna Gradske teme Za 50 godina u Novom Sadu duplo više vrlo toplih dana u...

Za 50 godina u Novom Sadu duplo više vrlo toplih dana u godini

0

Pre trideset godina temperature u Novom Sadu su išle iznad 32 stepena Celzijusa samo deset dana godišnje, dok su ove godine dostigle i prestigle taj broj na skali, u proseku, čak 19 puta.

Očekuje se da će za pedeset godina, odnosno do 2068. godine 37 dana u godini biti vrlo toplo, odnosno da će više od mesec dana u godini temperatura prelaziti 32 stepena Celzijusa. Ova očekivanja uzimaju u obzir da će se naša država, kao i region, pridržavati Pariskog sporazuma i smanjiti nivo zagađenja.

Ako, pak, Srbija nastavi da nekontrolisano emituje zagađivače, budućnost u našem i drugim gradovima mogla bi biti još toplija, pokazale su analize grupe “Climate Impact Lab”, koju čine naučnici sa nekoliko univerziteta iz Sjedinjenih američkih država.

Iako su određeni pomaci napravljeni (smanjenje upotrebe plastičnih kesa), oni su neuporedivo mali kada se započnu razgovori o ozbiljnim ekološkim problemima sa kojima se država suočava, kao što su opasni otpad, nesanitarne deponije i izgradnja malih hidroelektrana.

Inače, Srbija je Globalni sporazum za borbu protiv klimatskih promena potpisala prošle godine i time se obavezala da doprinese smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou na nivo koji će ograničiti rast temperature. Sporazum iz Pariza usvojen je na 21. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime (COP 21), a stupio je na snagu 4. novembra 2016. godine. Uslov za stupanje na snagu bio je da najmanje 55 država članica ratifikuje Sporazum, koje istovremeno predstavljaju i minimum 55% GHG globalnih emisija. Sporazum stupa na snagu za svaku državu članicu nakon ratifikacije na nacionalnom nivou. Period sprovođenja Sporazuma iz Pariza započinje 2021. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay