Početna Gradske teme Za Luku Novi Sad zainteresovano 11 firmi

Za Luku Novi Sad zainteresovano 11 firmi

0

ThinkstockPhotos-161370940

Za prodaju “Luke Novi Sad” stiglo je 11 pisama o zainteresovanosti, ali još nije određen model i rok privatizacije.

Kako “Blic” saznaje u Ministarstvu privrede, ne zna se ni kada će rok za privatizaciju biti određen, jer odluku o modelu i metodu privatizacije donosi Vlada Srbije. Iz Ministarstva nisu želeli da saopšte imena firmi potencijalnih kupaca, ali kažu da ne postoji žurba za prodajom.

Važno je da se nađe najbolji partner za operatera kako bi se podigli kapaciteti i poslovanje “Luke Novi Sad” u budućnosti – kažu u Ministarstvu.

“Luka Novi Sad” jedina je luka u vlasništvu države, a rok za dostavu pisama o zainteresovanosti bio je 30. mart. Međutim, potencijalni investitori mogu se javiti i kasnije, kad Vlada odredi model privatizacije.

Privatizacija novosadske “Luke” izazvala je političke potrese, pošto su se tome usprotivile opozicione stranke, ali i Vlada Vojvodine. Potpredsednik Pokrajinske vlade izjavio je da “Luku Novi Sad” ne treba privatizovati, jer “postoji opasnost da joj se promeni namena”.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je ranije da imovina “Luke” neće biti prodata, već da će firma koja je preuzme biti operater, ne i vlasnik imovine.

Tako je po zakonu i građani mogu s te strane da budu mirni. A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor sa nekom od potencijalno zainteresovanih kompanija, to ćemo da vidimo. Sada to nije tema od prevashodne važnosti, jer Luka dobro radi – kazao je Sertić.

Ekonomski analitičar i profesor ekonomije dr Dragan Ilić kaže za “Blic” da privatizacija treba da bude dobra stvar, ali da je sumnjivo što se Vlada u tehničkom mandatu odlučila za njenu prodaju.

Država je 2014. godine donela odluku kojom se zvanično van snage stavlja inicijativa za privatizaciju “Luke”, a sada to isto Ministarstvo privrede otvara poziv za njenu prodaju, i to dok je Vlada u tehničkom mandatu, pa se postavlja pitanje kome se i zašto žuri sa prodajom preduzeća koje pravi profit – kaže Ilić.

On dodaje da Zakon o privatizaciji iz 2010. godine kaže da lučka infrastruktura ne može biti prodata i da mora biti vlasništvo države, ali da se mogu prodati prateća oprema i objekti, što, prema njegovom mišljenju, znači da kupac defakto postaje vlasnik luke.

U ovom slučaju mora se voditi računa o transparentnosti i najbolje bi bilo da “Luku” kupi firma koja se bavi tim poslom. Nadam se da motiv kupaca nije 30 hektara vrlo atraktivnog zemljišta, kao i 150.000 kvadrata skladišta, već želja da se unapredi poslovanje i da se “Luka” modernizuje – ističe Ilić.

U prvih šest meseci prošle godine “Luka” je ostvarila profit od šest miliona dinara koji je uplaćen u republički budžet. Pretovareno je 712.000 tona tereta, što je 3,5 puta više nego u istom periodu 2013. godine. Kroz “Luku” prođe čak 40 odsto ukupnog izvoza žitarica iz Srbije.

Podsetimo, radnici “Luke” dočekali su novo rukovodstvo 2013. godine štrajkom, a tada je uprava, na čijem čelu je Aleksandar Milovančev iz SNS, obećala da neće biti otpuštanja i prodaje. On se nije javljao na telefon kako bi prokometarisao prodaju preduzeća.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos