Početna Gradske teme Za Novosađane 2.000 novih radnih mesta u kompaniji “Lir”

Za Novosađane 2.000 novih radnih mesta u kompaniji “Lir”

Lear Bankruptcy

Ministarstvo privrede i kompanija “Lir” (“Lear Corporation”) potpisali su ugovor o dodeli podsticajnih srdstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju kablovskih snopova u
Mesto u radnoj zoni “Sever 4” gde će se nalaziti pogon u
Novom Sadu.

Sprovođenjem tog projekta biće otvoreno najmanje 2.000 novih radnih mesta na neodređeno vreme, u periodu od tri naredne godine, saopštilo je to ministarstvo. Ulaganje u osnovna sredstva “Lira” iznosiće najmanje 14,3 miliona evra.

“Lear Corporation” u Srbiji biće deo američke grupacije koja obavlja delatnosti u polju elektrodistributivnih sistema za vodeće svetske brendove putničkih vozila. Sedište kompanije je u Mičigenu i zapošljava 132.000 radnika u 34 države, a u poslednje tri godine grupacija ima promet od 17 milijardi dolara.

Kako je navedeno iz Ministarstva privrede, podsticaji su dodeljeni u skladu s pravilima o dodeli državne pomoći. Sav isplaćeni novac će biti obezbeđen bankarskom garancijom koja će važiti tri, odnosno pet godina od ostvarivanja pune zaposlenosti.

Potvrda tog dogovora je stigla od gradonačenika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je na svom “Tviter” nalogu objavio da je ugovor potpisan, uz opasku da je to učinjeno nakon sedam meseci pregovora.

Da bi potpisivanje ugovora bilo moguće, Skupština grada prekjuce je na popodnevnoj sednici usvojila odluke koje su omogućile dolazak “Lira”. Podsećamo, američki automobilski gigant na deset godina će zakupiti proizvodni pogon u radnoj zoni “Sever 4”, i to od 1. novembra 2016. godine. Do tada Grad Novi Sad treba da opremi i izgradi pogon.

Na parceli površine 80.800 kvadratnih metara, u neposrednoj blizini auto-puta E-75, gradiće se zgrada spratnosti P+P1, koja će imati između 28.000 i 30.000 kvadratnih metara, s pratećim sadržajima, u koje spadaju teren za košarku za potrebe rekreacije radnika, skladište opasnih materijala, metalnog otpada i slično.

U dokumentaciji Zavoda za izgradnju grada navodi se da će objekat biti namenjen za proizvodnju automobilskih komponenti i da je predviđen za rad 200 zapolenih u administraciji i oko još 1.350 radnika u pogonu u jednoj smeni.

Nakon opremanja zemljišta i izgradnje hale, Novi Sad može računati na novac od zakupa koji će iznositi 2,5 evra, s PDV-om, po kvadratu hale, ali i od poreza na zarade novozaposlenih. Grad je za uređenje parcele u radnoj zoni “Sever 4” već namenio milijardu dinara, a planirano je da se za taj posao obezbede još 2,8 milijarde. U radnoj zoni kraj auto-puta, koju je nedavno država ustupila Gradu, Novi Sad raspolaže s 38 hektara zemljišta.

Direktor Zavoda za izgradnju grada Dejan Mandić naveo je u Skupštini grada da je prvi deo gradskih ulaganja namenjen opremanju 14 hektara u toj zoni, gde bi parcela od oko 6,2 hektara bila namenjena za još jednog potencijalnog investitora. Po najavama gradonačelnika Vučevića, i američka komapnija “Delfaj” zainteresovana je da počne da posluje u Novom Sadu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Facebook