Početna Kultura Matica srpska: Ivan Tasovac ugrožava tekovine srpske kulture

Matica srpska: Ivan Tasovac ugrožava tekovine srpske kulture

0

ivan-tasovac-foto-tanjug

Predsedništvo Matice srpske ocenilo je da ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavlja da ugrožava neke od najvažnijih tekovina srpske kulture, jer to ministarstvo još nije isplatilo finansijsku pomoć od 400.000 dinara časopisu “Letopis Matice srpske”.

Oni su saopštili da je nadležna komisija Ministarstva kulture 8. aprila 2015. godine donela odluku o finansijskoj pomoći časopisu, a ugovor o toj pomoći je potpisan 26. avgusta.

U međuvremenu je ministru Tasovcu i Ministarstvu upućeno sedam pisama u kojima se skreće pažnja na ozbiljnost problema i neophodnost njegovog rešavanja, ali se na ta pisma ministar ne obazire – navedeno je u saopštenju.

Predsedništvo je dodalo i da Tasovac izbegava svaki razgovor, a ponude predstavnika Matice srpske da se dijalogom dođe do prihvatljivog rešenja “uporno ignoriše”.

Matica je saopštila i da im je Tasovac uputio “ironičnu i ciničnu” čestitku za uspešan izlazak devetog broja časopisa u 2015. godini.

S obzirom na to da je Ministarstvo odobrilo svega jednu šestinu sredstava neophodnih za redovno izlaženje najstarijeg živog svetskog književnog časopisa, svaki kulturni i dobronamerni čovek kojem je stalo do napretka srpske kulture mora se zapitati o smislu ovakvih postupaka nadležnog ministra – saopšteno je iz Matice.

ThinkstockPhotos-Matica srpska

Izvor: Beta
Foto: Tanjug / Guliver / ThinkstockPhotos