Početna Gradske teme Za održavanje fontana oko deset miliona dinara

Za održavanje fontana oko deset miliona dinara

Fontane bi trebalo da predstavljaju ukras svakog grada, pogotovo kad iz njih teče voda, a kad sunce upeče, za rashlađivanje na brzinu nema zgodnijeg mesta od vodoskoka.

Održavanje sedam fontana u gradu koštaće oko deset miliona dinara, s porezom, a taj posao će, kao i prošle godine, obavljati novosadska firma „Vinteam”, s kojom je Uprava za komunalne poslove zaključila ugovor.

Javnom nabavkom su obuhvaćene fontane na Beogradskom keju, kod TC „Promenada”, u Katoličkoj porti, Kampusu, na Trgu Dositeja Obradovića, kao i nove na Pozorišnom trgu i dve u parku na Novom naselju („Potok” i „Mirna”), koje su još uvek u garantnom roku. Održavanje vodoskoka je sezonski posao, koji se obavlja u periodu od aprila do početka zime, a za stručni nadzor je zadužena Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, kod svih sedam fontana su predviđeni manje više isti radovi, ali je razlika u obimu posla, pošto su u pitanju različiti sistemi. Nakon kontrole i pre puštanja u rad, firma s kojom je zaključen ugovor će morati da svakodnevno kontroliše rad fontana, te da ih, između ostalog, pere i čisti, proverava filtere i po potrebi dopunjava vodu.

U Gradskoj upravi su svojevremeno svojevremeno obasnili da održavanje podrazumeva puštanje fontana u rad, nakon konzervacije, te zamenu dotrajalih delova u periodu eksploatacije, tretiranje vode hemijskim sredstvima, obilazak i kontrolu u toku rada, kao i zamenu dotrajalih delova i popravke usled neke havarije. Osim toga, kada dođe hladniji period, vodoskoke je neophodno zaštititi i pripremiti ih za zimu. Nadležni navode da na funkcionisanje fontana utiče mnogo faktora, te da su različiti uzroci oštećenja, od plavljenja hidro-mašinskih prostorija, usled obilnih padavina ili havarija na vodovodnom i kanalizacionom sistemu, zatim dotrajalost opreme, ali i vandalizam.

Izvor: Dnevnik
Foto: NSHronika.rs