Početna Gradske teme Za održavanje fontana oko deset miliona dinara

Za održavanje fontana oko deset miliona dinara

0

Fontane bi trebalo da predstavljaju ukras svakog grada, pogotovo kad iz njih teče voda, a kad sunce upeče, za rashlađivanje na brzinu nema zgodnijeg mesta od vodoskoka.

Održavanje sedam fontana u gradu koštaće oko deset miliona dinara, s porezom, a taj posao će, kao i prošle godine, obavljati novosadska firma „Vinteam”, s kojom je Uprava za komunalne poslove zaključila ugovor.

Javnom nabavkom su obuhvaćene fontane na Beogradskom keju, kod TC „Promenada”, u Katoličkoj porti, Kampusu, na Trgu Dositeja Obradovića, kao i nove na Pozorišnom trgu i dve u parku na Novom naselju („Potok” i „Mirna”), koje su još uvek u garantnom roku. Održavanje vodoskoka je sezonski posao, koji se obavlja u periodu od aprila do početka zime, a za stručni nadzor je zadužena Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, kod svih sedam fontana su predviđeni manje više isti radovi, ali je razlika u obimu posla, pošto su u pitanju različiti sistemi. Nakon kontrole i pre puštanja u rad, firma s kojom je zaključen ugovor će morati da svakodnevno kontroliše rad fontana, te da ih, između ostalog, pere i čisti, proverava filtere i po potrebi dopunjava vodu.

U Gradskoj upravi su svojevremeno svojevremeno obasnili da održavanje podrazumeva puštanje fontana u rad, nakon konzervacije, te zamenu dotrajalih delova u periodu eksploatacije, tretiranje vode hemijskim sredstvima, obilazak i kontrolu u toku rada, kao i zamenu dotrajalih delova i popravke usled neke havarije. Osim toga, kada dođe hladniji period, vodoskoke je neophodno zaštititi i pripremiti ih za zimu. Nadležni navode da na funkcionisanje fontana utiče mnogo faktora, te da su različiti uzroci oštećenja, od plavljenja hidro-mašinskih prostorija, usled obilnih padavina ili havarija na vodovodnom i kanalizacionom sistemu, zatim dotrajalost opreme, ali i vandalizam.

Izvor: Dnevnik
Foto: NSHronika.rs