Početna Kultura Devet predstava u takmičarskom delu 67. Sterijinog pozorja

Devet predstava u takmičarskom delu 67. Sterijinog pozorja

0

Na 67. Sterijinom pozorju, koje će biti održano od 26. maja do 3. juna, u takmičarskom delu biće izvedeno devet predstava.

“Sterijino pozorje nije, niti je bilo, a valjda neće ni biti ni presek, ni prosek pozorišnog stanja duha, niti stanja pozorišta u Srbiji. Ova manifestacija je, bar tako je doživljava većina pozorišnih delatnika, snimak vitalnosti, kapaciteta i potencijala pozorišnih vrednosti prelomljenih kroz domaću dramsku literaturu”, naveo je selektor Milivoje Mlađenović.

Iscrpla nas je, iscedila, ispraznila, emotivno i mentalno pomerila iz težišta, opisao je Mlađenović uticaj pandemije korone na pozorišni život.

“To može lako da se ustanovi u brojnim ostvarenjima iz minulog perioda. Mnogi pozorišno vredni poslovi pretrpeli su oštećenja na strukturalnom, značenjskom i recepcijskom nivou. Otuda se osećanja teskobe, straha, potuljenosti, iznemoglosti i razočaranja nameću kao opšte stanje duha koje je zaposelo i naš pozorišni prostor. Kada se tome doda i mogućnost da našu kulturu preplavi nekultura koja izbija odasvud, slika je još neveselija. Ne preostaje nam ništa drugo nego borba da se i pozorišni sistem rehabilituje i ojača”, naveo je selektor.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave “Izbiračica” Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević, Narodnog pozorišta iz Subotice, “Protekcija” Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, “Kod večite slavine” Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta, “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U selekciji su i “Godine vrana” Siniše Kovačevića, Narodnog pozorišta Beograd, “Rolerkoster” Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, Ateljea 212, “Poslednje devojčice” Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta “Deže Kostolanji” iz Subotice, “Fleke” Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta i “Bludni dani kuratog Džonija” Filipa Grujića, u režiji Jovane Tomić, Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” su tri predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja.

To su “Ja sam ona koja nisam”, Mate Matišića, u režiji Paola Mađelija (ZKM Zagreb), “Usidrene”, Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske (HNK Split, GDK “Gavela” Zagreb, HNK Zadar) i “My name is Goran Stefanovski”, u dramaturgiji Branislava Ilića i režiji Branislava Mićunovića (Dramski teatar Skopje)

Predstava u čast nagrađenih biće “Hrkači” čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia