Početna Gradske teme Za parcele u Novom Sadu potrebni milioni evra

Za parcele u Novom Sadu potrebni milioni evra

0

Sve je veće interesovanje za građevinsko zemljište u Novom Sadu, čija cena ide i više od 2.5 miliona evra, što je, kažu agenti za prodaju parcela, pokazatelj da je na takvom zemljištu u planu izgranja stambenih i poslovnih zgrada.

U toku 2020. godine, od ukupnog broja svih prometovanih nepokretnosti, zemljišta su obuhvatala 38,20 odsto, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda. Ako se poredi sa 2019. godinom, od ukupnog broja prometovanih nepokretnosti u toj godini, zemljišta su zauzimala 36,97 odsto.

– U velikoj meri raste interesovanje za građevinsko zemljište, a ono je u 2019. godini obuhvatalo 14,38 odsto od ukupnog broja prometovanih nepokretnosti, a u 2020. godini čak 18,13 odsto. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da će se u velikoj meri graditi novoizgrađeni objekti, pre svega stambeni, a zatim i poslovni. Kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu, tu je blago opalo interesovanje za ulaganje i kupovinu. U 2019. godini poljoprivredno zemljište je zauzimalo 18,24 odsto od ukupnog broja prometovanih nepokretnosti, a u 2020. 15,76 odsto – pokazuju podaci RGZ-a.

Najskuplji plac u opštini Novi Sad koji je oglašen na prodaji na sajtu 4zida.rs košta više od 2.500.000 evra i reč je o građevinskom zemljištu od 560 ara. Osim njega, na sajtu se može naći još 15 placeva čija cena prelazi milion evra. Reč je o većim placevima na atraktivnim lokacijama, koji imaju mogućnost izgradnje stambenih ili poslovnih objekata na njima. Najjeftinija cena placa, kako kažu zaposleni koji uređuju pomenuti sajt, u okolini Novog Sada je oko 10.000 evra, a reč je o parcelama čija je površina između pet i osam ari.

Polako se troše resursi za izgradnju zgrada u Novom Sadu, pa se investitori okreću rubnim delovima grada (Dragan Rabatić, „Solis nekretnine”)

– Na osnovu brojki, vidimo da su cene placeva po aru raznolike, od nekoliko stotina evra po aru, do par desetina hiljada evra. Na cenu, osim veličine parcele, u najvećoj meri utiče i to gde se ona nalazi, u kojoj zoni, koja je vrsta placa (poljoprivredno, građevinsko zemljište), da li na ili u blizini placa ima sva potrebna infrastruktura i tako dalje – pojašnjavaju u 4zida.rs.

Na pomenutom sajtu trenutno je oglašeno 327 placeva za prodaju na teritoriji opštine Novi Sad i manje od 10 placeva za izdavanje na istoj lokaciji. Ovde su uračunata i građevinska, poljoprivredna i industrijska zemljišta.

Na sajtu 4zida.rs se može naći ponuda 15 placeva, čija cena prelazi milion evra. Reč je o većim placevima na atraktivnim lokacijama, koji imaju mogućnost izgradnje stambenih ili poslovnih objekata na njima

– Što se tiče prodaje, od 327 placeva, skoro 230 placeva se nalazi na gradskim lokacijama u Novom Sadu. Među njima su najpopularnije Sremska Kamenica (78 placeva), Petrovaradin (51 plac) i Veternik (26 placeva). Ostali placevi za prodaju se nalaze na okolnim lokacijama Novog Sada, a među njima su najpopularnije: Futog, Kać, Kovilj i Begeč. Što se tiče izdavanja, najpopularnije lokacije su Veternik i Adice – pokazuju podaci sajta.

Izvršni direktor “Solis nekretnina” Dragan Rabatić kaže da je interesovanje za izgradnju stambenih objekata veliko i da po cenama probija sve limite. Parcela na kojoj može da se izgradi zgrada od 1.000 kvadrata stambenog prostora košta 300.000 evra.

– Polako se troše resursi za izgradnju zgrada u Novom Sadu, pa se investitori okreću rubnim delovima grada. Tako su sada za izgradnju zgrada veoma zanimljivi Popovica, Tatarsko brdo i Mišeluk – kaže Rabatić i napominje da je interesovanje i za poljoprivrednim zemljištem takođe veliko.

Cene u oglasima su šarenolike, a zavise od toga gde se nalaze, koliko su opremljene i da li su uopšte uknjižene. Tako 50 ari u Ledincima košta 40.000 evra, 26 ari u Paragovu 41.200, u Alibegovcu 42 ara stoje 86.440. Plac od 25 ara u Futogu u ponudi je za 80.000, 11 ari u istom naselju 37.000 evra, 14 ari na Čardaku 77.000 evra, a 37 ari u Petrovaradinu 136.500 evra.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia