Početna Gradske teme Za rušenje nekadašnje „Nive” skoro 3,4 miliona dinara

Za rušenje nekadašnje „Nive” skoro 3,4 miliona dinara

Rušenje napuštenog proizvod­nog kompleksa nekadašnje fabrike sanitarnog materijala „Niva”, u Ulici Đorđa Rajkovića 18, koštaće gotovo 3,4 miliona dinara, a doneta je odluka da ugovor bude dodeljen najpovoljnijem ponuđaču – veterničkoj firmi „Šuša”, koja bi za 45 kalendarskih dana trebalo da ukloni šest objekata i raščisti i uredi zemljište.

Aktuelnim Planom detaljne regulacije Podbare, objedinjavanjem pet parcela, uključujući i onu na kojoj je „Niva”, biće formiran prostor za kompleks dečje ustanove, što bi trebalo da obezbedi smeštaj za 420 mališana. Kako je u tenderskoj dokumentaciji konstatovano, usled zapuštenosti i dugogodišnjeg neodržavanja, objekti neka­dašnje fabrike vate prilično su ruinirani. Stolarija je oštećena ili uklonjena, nema završne obrade podova, niti odvodnjavanja krova, a budući da je proizvodni kompleks van upotrebe, isključen je s distributivnih mreža.

Najveći objekat u napuštenoj fabrici koji će biti srušen ima 803 kvadratna metra u osnovi, dok je najmanji na 15 kvadrata. Reč je o zidanim konstrukcijama, a kao krovni pokrivač korišćen je biber-crep, odnosno na tri objekta su postavljene azbest-salonit ploče. Zbog toga odgovorni izvođač mora imati dozvolu iz oblasti upravljanja opasnim otpadom, kao i iskustvo u radu s opasnim materijalima.

Pre rušenja bi trebalo ukloniti elektroenergetske, hidro­tehničke i ostale instalacije, demontirati stolariju, a potom i krovni pokrivač, odnosno konstrukciju. Kad to bude završeno, počeće rušenje zidova od opeke i betonskih ploča i temelja.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je oko 4,2 miliona dinara, bez PDV-a, a, osim odabranog preduzeća, ponude su dostavile još dve firme. Podsećanja radi, veter­ničkom preduzeću svojevremeno je na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije povereno rušenje nekadašnje fabrike sapuna „Albus”.

Imajući u vidu sve rokove, te da je potrebno određeno vreme da odabrani izvođač bude uveden u posao, rušenje će najverovatnije biti završeno krajem jeseni ili početkom zime.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay