Početna Gradske teme Za škole, vrtiće i domove učenika u Vojvodini 48,5 miliona dinara

Za škole, vrtiće i domove učenika u Vojvodini 48,5 miliona dinara

0

Pokrajinska vlada izdvojila je ukupno 48,5 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije za predškolške ustanove, škole i domove učenika na teritoriji Vojvodine.

Tim podovom danas su u Master centru Novosadskog sajma potpisani ugovori, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

Mirović je tom prilikom izjavio da je Pokrajinska vlada započela veliki posao kada je kao jedan od prioriteta postavila obnovu i rekonstrukciju školskih i predškolskih ustanova. On je dodao da je već prošle godne Pokrajinska vlada kroz tekuću budžetsku rezervu koja nije nenamenski trošena obezbedila sredstva za obnovu i rekonstrukciju obrazovnih ustanova.

– Na to nas obavezuje značaj obrazovanja, bez kojeg ne možemo razmišljati o budućnosti naše zemlje i pokrajine, i to mora biti motivacioni faktor za sve nas – rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, po završetku izrade pomenute dokumentacije ustanove će imati priliku da konkurišu na programe pre svega lokalnih samouprava, koje će u narednom periodu morati više sredstava da izdvoje u te svrhe, kao i na konkurse Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja funkcioniše u okviru Vlade Srbije.

– Kao treći izvor finansiranja vaspitno obrazovne ustanove će moći da apliciraju na prvi konkurs pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje koji će biti raspisan početkom jula, a kojim je predviđeno 250 miliona dinara za insvesticiono i tekuće održavanje školskih i obrazovnih ustanova – dodao je Mirović.

On je istakao da se nada da će u narednih tri do pet godina, kroz kontinuirano ulaganje, uspeti da se značajno poboljšaju uslovi boravka dece u školama i predškolskim ustanovama.

Mihalj Njilaš rekao je da je sekretarijat na čijem je čelu pristupio opsežnoj akciji prikupljanja detaljnih podataka o stanju školskih objekata i potrebnim ulaganjima.

– Analizom podataka koje smo dobili došlo se do zaključka da najveći broj ustanova ima potrebe za tekućim popravkama i investicionim održavanjem, kako bi se obezbedili osnovni bezbednosni uslovi za boravak dece u tim objektima, ali i stvorili kvalitetni uslovi za izvođenje nastave – rekao je Njilaš.

Reč je o 223 ugovora kojima se reguliše oblast planiranja izgradnje i rekonstrukcije školskih i predškolskih ustanova.

Izvor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs