Početna Gradske teme “Zabranjeno pisanje ćirilicom”: Mostarac nije mogao da pošalje pismo u Novi Sad

“Zabranjeno pisanje ćirilicom”: Mostarac nije mogao da pošalje pismo u Novi Sad

0

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad (bulevar Mihajla Pupina 25) iz “Hrvatske pošte” u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom “zabranjeno pisanje ćirilicom”.

Pošta je predata 7. aprila u glavnoj poslovnici “Hrvatske pošte” u Mostaru, a pošiljaocu se vratila danas, prenosi Oslobođenje.ba.

Srbin iz Mostara kome je pošta vraćena rekao je da je “Hrvatska pošta” Mostar primila kovertu bez problema.

“Pošiljka je bila preporučena s povratnicom i plaćena 16,80 KM. Danas dobijam kovertu nazad. Zbunjen pitam poštara šta je u pitanju. Zajedno zaključujemo da je na koverti nalepnica na kojoj piše “zabranjeno pisanje ćirilicom” i pečat Pošte Zagreb”, rekao je Mostarac.

On je istakao da je u pitanju važna pošiljka koja je trebalo da stigne u Novi Sad u određenom roku. Ovaj Mostarac postavlja pitanja – da li je u BiH službeno pismo ćirilica ili nije?

“Ako pošta nije mogla da se pošalje na ćirilici, onda su bili dužni da to kažu na prijemu. Ne samo da sam oštećen, jer moji važni dokumenti nisu stigli u roku, nego sam povređen kao čovek i šokiran”, rekao je ovaj Srbin iz Mostara.

Hrvatska pošta: Pismo mora biti adresirano latinicom

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom ovog slučaja.

Oni se pozivaju na “Opće uvjete za obavljanje poštanskih usluga”, u kojima je navedeno da “pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta, uz uslov da su latinicom upisani naziv mesta i naziv odredišne države”.

Dodaju da pošiljaoc nije adresirao svoju pošiljku skladno odredbama “Općih uvjeta za obavljanje poštanskih usluga”, te mu je iz tog razloga odbijeno slanje pošiljke. Poručili su kako im je žao što je pošiljaoc doživeo loše iskustvo sa slanjem predmetnog pisma.

Izvor i foto: Oslobođenje.ba