Početna Gradske teme Zajedno za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine

Zajedno za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine

0

sastanak kultura2

Uoči sednice Skupštine Grada Novog Sada na kojoj treba da bude usvojena Strategija razvoja kulture u Novom Sadu, resorni član Gradskog veća Dalibor Rožić sastao se sa svojim prethodnicima kako bi razgovarali o krunskom dokumentu u toj oblasti.

S obzirom na to da je Strategija rezultat dugogodišnjih aktivnosti Gradske uprave za kulturu i nastojanja da se stanje u kulturi Novog Sada poboljša, a da taj Dokument predstavlja pravac daljeg razvoja u narednih deset godina, na sastanak su pozvani nekadašnji članovi Gradskog veća za kulturu i to Radovan Jokić, Andrej Bursać, Vladimir Kopicl, Milanka Gvoić i Vanja Vučenović.

“Formiranju tima za izradu Strategije, koji je taj proces uspešno priveo samom kraju, prethodile su brojne i dobre akcije koje su realizovale moje kolege, i zasluge za konačan ishod pripadaju i njima. Veoma je važno i korisno čuti njihovo mišljenje, a ponajviše zbog toga kako bismo poslali poruku javnosti da razvoj kulture, jedne od najznačajnijih društvenih oblasti, neće zavisiti od pojedinačnih kadrovskih rešenja i društveno-političkih prilika datog trenutka”, rekao je Dalibor Rožić.

Učesnici sastanka saglasili su se da je za Novi Sad, koji 9. septembra predaje Aplikaciju kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jako važno što je deo te Aplikacije Strategija, za čiju izradu su se svi zalagali. Podsećamo da je inicijativa za kandidaturu za EPK pokrenuta 2011. godine kada je Skupština Grada Novog Sada donela Rešenje o obrazovanju i imenovanju članova Organizacionog odbora za realizaciju te inicijative.

Aktuelni i bivši članovi Gradskog veća za kulturu izrazili su zadovoljstvo zbog istrajnosti u realizaciji dugogodišnjeg, zajedničkog cilja čijom realizacijom bi se postigao istorijski rezultat u kulturi Novog Sada.

Nekadašnji čelnici gradskog resora kulture pohvalno su se izrazili o viziji razvoja koju predviđa Strategija, kao i tome što se zalaže za pravo na različitost i vrednovanje različitosti kao važnog činioca kreiranja identiteta grada, omogućavanje ravnopravnog položaja nezavisnoj kulturnoj sceni, amaterima u kulturi, građanima, i svim specifičnim grupacijama, uz maksimalno poštovanje slobode u izražavanju.

“Želimo da svi zajedno učestvujemo u stvaranju identiteta našeg Novog Sada što se i dešava putem kulturno-umetničkog stvaralaštva, da u tom procesu budemo partneri i da Srpska Atina dobije novu kvalitativnu dimenziju i posluži kao primer i inspiracija drugima”, istakao je Dalibor Rožić i zahvalio se svojim prethodnicima na velikom doprinosu razvoju kulture u Novom Sadu.

Autor: NsHronika