Početna Gradske teme Zakazan generalni štrajk u GSP

Zakazan generalni štrajk u GSP

0

Sindikat “Nezavisnost” Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća “Novi Sad” zakazao je generalni štrajk za ponedeljak, 16. april. Štrajk počinje u 3h ujutro, odvijaće se “prekidom rada zaposlenih na svom radnom mestu”, a interese zaposlenih će zastupati Štrajkački odbor u tročlanom sastavu.

Zahtevi koji su bili istaknuti prilikom štrajka upozorenja održanog 21. marta u međuvremenu su promenjeni. Kako navodi “021”, u novim zahtevima ističe se šest problema. Traži se izuzimanje iz Zakona o privremenom obračunu zarada, izrada novog Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta, Potpisivanje kolektivnog ugovora, isplata solidarne pomoći, skraćeno radno vreme za vozače i nabavka elektronskog sistema naplate. Za dve trećine zahteva dat je rok od 30 dana, sem za prvi gde nije naveden nikakav rok i za poslednji gde se pominje kraj 2018. godine.

Sindikat već četvrti put menja svoje zahteve i više se ne spominje smena rukovodstva preduzeća niti povećanje plata. Predstavnici “Nezavisnosti” pristali su na pregovore sa rukovodstvom firme, a sastanak će biti održan u utorak, 10. aprila.

Prvo protestno okupljanje radnici su organizovali 11. januara, nakon čega su predstavnici svih sindikata bili primljeni kod gradonačelnika. Ipak, 19. marta odlučili su da će dva dana kasnije obustaviti rad na sat vremena.

Izvor: Novisad.com
Foto: GSP