Početna Gradske teme Zakazano novo ročište na kome će biti doneta odluka o stečaju JKP...

Zakazano novo ročište na kome će biti doneta odluka o stečaju JKP “Stan”

0

jkpstan

Novo ročište na kome bi trebalo da bude doneta odluka da li će JKP “Stan” otići u stečaj, zakazano je za 12. novembar, jer kako je tokom ročišta naveo sudija Privrednog suda u Novom Sadu, dužnik, u ovom slučaju JKP “Stan” treba da dostavi nedvosmislene dokaze kako se to preduzeće finansira, odnosno da li se većinski finansira iz budžeta ili na osnovu svojih delatnosti.

Sudija je naveo da ne postoje validni dokazi na osnovu kojih bi sud mogao da oceni da li se ispunjavaju uslovi da se pokrene stečaj na osnovu Zakona o stečaju, kao i da se dužnik obavezuje da u roku od 15 dana dostavi dokaze o načinima i oblicima finansiranja za 2014. godinu i prvih šest meseci ove godine.

Prema Zakonu o stečaju, ukoliko se javno preduzeće finansira uglavnom iz budžeta, ne može se pokrenuti stečaj.

Sudija Privrednog suda naveo je na kraju ročišta i da sud neće sprečavati obavljanje delatnosti tog preduzeća, kao i da će odobriti nužne troškove kako bi se izmirile tekuće obaveze.

Predstavnici grupe radnika koji su pokrenuli inicijativu za pokretanje stečaja, tražili su rok od tri dana da se dokument dostavi. Oni su dodali i da u slučaju da se to preduzeće finansira u pretežnom delu iz budžeta, da je osnivač, odnosno Grad Novi Sad taj koji treba da isplati dugovanja radnicima.

Direktor JKP “Stan” naveo je da to preduzeće trenutno nema finansijskog direktora, te im treba duži rok od tri dana kako bi nabavili dokument o finansiranju. On je medijima nakon ročišta rekao da ne može da odgovori na pitanje kako se preduzeće finansira, da pokušava na sve načine da oporavi preduzeće, i da traži malo razumevanje i jednih i drugih radnika.

Komentarišući jučerašnje odustajanje troje ljudi od predloga za pokretanje stečajnog postupka, predstavnici radnika kažu da je na njih izvršen pritisak ali da svako ima pravo da odustane.

Autor: RTV