Početna Crna hronika Tužilac napravio propust: Novosadskom kriminalcu greškom vraćeni vila i “audi”

Tužilac napravio propust: Novosadskom kriminalcu greškom vraćeni vila i “audi”

0

pranje kose2

Pravosnažno osuđenim kriminalcima država je vratila privremeno oduzetu imovinu jer su tužioci “zaboravili” da traže njeno trajno oduzimanje. Jedan takav propust napravio je jedan od zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji nije podneo zahtev za trajno oduzimanje imovine Novosađaninu Tiboru Vinkleru, koji je kao član organizovane kriminalne grupe pravosnažno osuđen zbog pranja novca na dve i po godine zatvora. Zbog toga je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Vinkleru morala da vrati privremeno oduzetu vilu od 300 kvadrata u Izvidničkoj ulici na Adicama, kao i automobil marke “audi A6”, piše “Blic”.

Prema Zakonu o oduzimanju imovine, zamenici tužioca su u obavezi da nakon tri meseca od pravosnažne presude podnesu zahtev za trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom, što se u slučaju Vinklera nije dogodilo.

Vinkler je uhapšen u policijskoj akciji “Šetač”, kao član grupe koja je osnivala preduzeća koja se nisu bavila ni sa čim osim što su sačinjavala i overavala lažnu poslovnu dokumentaciju. Na osnovu te dokumentacije uzimane su žiralne uplate od preko 500 preduzeća, a potom je podizana gotovina i vraćana uplatiocima bez plaćanja poreza državi. Ova grupa je tim preduzećima naplaćivala proviziju od 10 odsto za pranje novca.

Sličan propust napravio je i zamenik višeg javnog tužioca u Nišu, jer je “zakasnio” sa podnošenjem ovog zahteva. Tako je privremeno oduzet stan površine 48 kvadrata u niškoj Dimitrovgradskoj ulici vraćen Ivanu Ristiću, pravosnažno osuđenom na četiri godine zatvora zbog preprodaje droge.

Treći slučaj je iz Osnovnog tužilaštva u Loznici, gde je zamenik tužioca “zakasnio” sa podnošenjem zahteva za trajno oduzimanje imovine Nebojši Rakočeviću, pravosnažno osuđenom zbog poreske utaje. Njemu je vraćen stan u Novom Sadu površine 101 kvadrat.

Autor: Blic