Početna Gradske teme Zanatsko pivarstvo i proizvodnja hmelja šansa za Vojvodinu

Zanatsko pivarstvo i proizvodnja hmelja šansa za Vojvodinu

Vojvodina je za opremu za male pivara ove godine izdvojila 20 miliona dinara, biće ponuđena i sredstva za razvoj hmeljarstva a pivarstvo se u pokrajini smatra izvoznim potencijalom i elementom gastroturističke ponude, rečeno je danas na srpsko-češkom Poslovnom forumu “Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019” koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Tema Foruma bila je proizvodnja zanatskog piva u Vojvodini, potencijali razvoja pivarske industrije i iskustva čeških kompanija u pivarstvu, saopštila je PKV.

Predsednik PKV Boško Vučurević naglasio je da je poslednjih godina, izbor piva u domaćoj ponudi daleko veći i da je sve više malih zanatskih pivara.

– Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje – rekao je on i dodao da sama činjenica da se u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je da su vinarstvo i pivarstvo neodvojivi od gastronomije i turizma, i predstavljaju turistički resurs koji brendira Vojvodinu.

– U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvođače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu. Dvadeset miliona dinara izdvojeno je ove godine za male pivare i kreiran je poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme – izjavio je Đoković.

Tokom Foruma koji su organizovale PKV i Agrarna komora Češke pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković je naglasio da je cilj da se steknu nova znanja o tehnologijama jer je Češka jedan od lidera u svetu po proizvodnji piva.

On je istakao da će pokrajina ove godine po prvi put finansirati konkurs za preradu hmelja.

Gost Foruma generalni sekretar Asocijacije proizvođača hmelja Republike Češke Mihail Kovarik naveo je da je ta država jedan od lidera u proizvodnji piva u svetu i ” da poseduje 5 hiljada hektara sa prosečnom proizvodnjom hmelja od 4,2 hiljade tona što je stavlja na 3. mesto po proizvodnji hmelja u svetu”.

On je rekao i da je Češkoj od preko 500 pivara – 450 malih zanatskih pivara.

Na Poslovnom forumu potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke “što je institucionalna osnova za nastavak saradnje ove dve komore u svim segmentima poljoprivrede i prehrambene industrije”.

Izvor: Rtv
Foto: Pexels