Početna Danas u gradu Ceo jun posvećen roditeljstvu: Niz aktivnosti za buduće i sadašnje roditelje u...

Ceo jun posvećen roditeljstvu: Niz aktivnosti za buduće i sadašnje roditelje u Novom Sadu

Jun je mesec posvećen podršci podsticajnom roditeljstvu i pozitivnim roditeljskim praksama.

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji, zajedno sa brojnim institucijama i organizacijama u Srbiji, sprovodi kampanju “Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život”, a ove sedmice juna u fokusu je jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema za pružanje celovite podrške razvoju i kvalitetnom staranju o detetu.

U saradnji sa novosadskim Domom zdravlja, Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima “Harmonija” će u sredu, 5. juna realizovati predavanje za pedijatre i pedijatrijske sestre na temu “Recept za čitanje”, a u četvrtak, 6. juna obuku za patronažne sestre i zdravstvene medijatorke na temu “Gde žive igračke – učenje kroz igru u porodičnom domu”.

Ove dve obuke deo su niza aktivnosti koje slede tokom juna, a kojima se promoviše jedinstvo brige o zdravlju i stimulaciji razvoja deteta, te uloga zdravstvenog sistema u podršci porodicama da razviju negujuć i podsticajan odnos sa detetom i omoguće kvalitetne prilike za učenje i istraživanje od prvog dana detetovog života.

Osim ovih aktivnosti, od početka, pa sve do 15. juna, u Play centru (Balzakova 11/1) realizuje se otvoreno savetovalište za parove koji očekuju bebu – “Pripremimo se zajedno”. Razgovor za porodice u ovom savetovalištu je, tokom trajanja kampanje, besplatan. Savetovalište vodi Mila Radovanović, psihološkinja u Play centru.
U Bebac startup centru (Fruškogorska 24) se u sredu, 5. juna od 18 sati održava tribina posvećena zlatnom satu nakon rođenja deteta i značaju kontakta koža-na-kožu za novorođene bebe i njihove roditelje.

Prijava za učešće na ovom događaju je otvorena OVDE , a prisustvo besplatno. Na tribini će govoriti dr Ljiljana Dobrić, neonatolog, Jasmina Mihnjak, psiholog i Mirjana Voratović, babica.

U Centru za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima “Harmonija” se u četvrtak, 6. juna od 18 sati realizuje otvoreni razgovor sa roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, hroničnim bolestima i kašnjenjem u razvoju. Razgovor je namenjen temi procesa prihvatanja dijagnoze deteta i izazovima koje roditelji imaju tokom ovog procesa. Razgovor sa porodicama vodi dr Tatjana Krstić, psiholog i saradnik centra “Harmonija”, koja je upravo temi roditeljstva u porodicama dece sa smetnjama u razvoju posvetila značajan deo svog istraživačkog i praktičnog rada. Učešće u razgovoru je besplatno.

Osim ovih aktivnosti, tokom celog juna, Dečje odeljenje Gradske biblioteke sprovodiće akciju “Biblioteka – jedinstveno mesto za porodice”. Tokom ove aktivnosti, nalepnice sa posebno kreiranim QR kodovima biće dostupne porodicama. Njima će se porodicama načiniti dostupnim informacije o izboru knjige, predlozi i smernice za razgovor sa decom o knjigama, a njima će se i povezati roditelji i deca u čekaonicama doma zdravlja ili bolničkim sobama sa digitalnom dečjom bibliotekom.

Ove aktivnosti podržavaju i sprovode članovi Novosadske mreže za decu, na poziv UNICEF-a. Naredne aktivnosti biće naknadno objavljene.

Izvor: 021.rs
Foto: Pexels