Početna Gradske teme Zanimljive heraldike: Dva grba i dve zastave Vojvodine

Zanimljive heraldike: Dva grba i dve zastave Vojvodine

0

vojvodina_dva_grba

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je većinom glasova odluku da se, pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, ubuduće paralelno ističu i tradicionalni grb pokrajine iz 19. veka, kao i srpska trobojka.

Za odluku su glasali predstavnici svih stranaka u pokrajinskoj skupštini, sem članova Odbora iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Član Odbora iz LSV Dušan Jakovljev podsetio je da ta stranka nije glasala ni za izmenjeni Statut Vojvodine upravo zbog odredbe o grbu i zastava i da će pokrajinski poslanici LSV glasati protiv ovog predloga i na sednici Skupštine Vojvodine.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena “srpskog vojvodstva” iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske monarhije, kao i srpska trobojka. Inicijativu je, zajedno sa Orlovićem, podneo i pokrajinski poslanik Branislav Ristivojević.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je da su Mađari i Srbi 1848. godine bili na različitim stranama, ali je dodao da to ne znači da i danas treba da budu na različitim stranama. On je rekao da će zbog toga pokrajinski poslanici SVM glasati za predložene tradicionalne simbole.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić rekao je da će ta stranka glasati za ovu odluku. – Ovim smo hteli da poručimo da Vojvodina ima dičnu tradiciju i korene među ugarskim Srbima i njihovom vekovnom snu o pripajanju matici Srbiji – poručio je Galić.

O odluci Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinski poslanici će odlučivati na sednici u utorak, 17. marta.

Izvor: Beta