Početna Gradske teme Zaposleni u Visokoj poslovnoj školi naterani da potpišu peticiju protiv Vladimira Pavlova

Zaposleni u Visokoj poslovnoj školi naterani da potpišu peticiju protiv Vladimira Pavlova

524422_novi-sad-3038-visoka-poslovna-skola-fakultet-univerzitet-foto-robert-getel_orig

Zaposleni u Visokoj poslovnoj školi naterani su da potpišu peticiju protiv Vladimira Pavlova, sekretara za nauku, zbog njegovog nedavnog izlaska u medije sa podacima poslovanja škole.
Ukoliko ne bi stavili potpis protiv Vladimira Pavlova, rukovodioci ove ustanove, na čelu sa direktorkom Dragicom Tomić, zapretili su zaposlenima otkazom. Pavlov je na konferenciji za medije pre nekoliko dana obelodanio dokaze o malverzaciji u VPŠ. Pomenuo je nezakonito trošenje 193 miliona dinara u protekle četiri godine, kao i nepoštovanje odluke suda da se otpuštena radnica vrati na posao.
“Pomoćnici direktora su prekjuče prvo pozvali asistente, jer je njih najlakše otpustiti. Pomoćnici su ih vređali da su krivi što se sve manje studenata upisuje. Posle su im dali blanko papir da na njega stave potpis, ili će leteti iz škole. Nakon toga su iznad ukucali sadržaj peticije”, kaže jedan od profesora u toj školi za “Blic”.
Svi profesori i zaposleni u administraciji i tehnici juče su do 12 sati morali da dođu u kancelariju sekretarice direktorke i potpišu dokument. Većina od 110 zaposlenih u strahu je potpisalo, a petnaestak, mahom profesora, odbilo je da to uradi.
“Tu piše da je Pavlov izneo neistine na konferenciji za medije i da se bavi pretpostavkama, te da mediji razapinju ovu školu kao što rade sa predsednikom i premijerom ove države”, kaže jedna od asistentkinja koja je tek juče videla šta je potpisala. Dalje se navodi da ta ustanova od Pavlova zahteva da prestane da ih napada i da se ne bavi radom budžetskih i drugih inspekcija, nego prosvetom.
Kada je reč o 40 prekršajnih prijava, koje su podnete protiv direktorke i nekoliko novih krivičnih prijava, u peticiji se kaže da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno te da svakog upisnog roka napadaju tu školu, zbog čega pada broj studenata.
Svi zaposleni u školi su u strahu jer nisu zaboravili da je od juna 2012. godine do danas otpušteno 30 nastavnika.
Dragica Tomić nije htela da objasni o kakvoj je peticiji reč. To nije učinila, kako kaže zbog senzacija koje mediji proizvode. “Neću da vam kažem jer ste vi plaćeni da me napadate. Pošaljite pitanja mejlom pa ćete dobiti odgovore”, rekla je direktorka. Odgovori na pitanja koje je “Blic” poslao mejlom, do kraja dana nisu stigli, a peticija bi trebalo da bude upućena nadležnima do kraja nedelje.
Inače, pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov iznenađen je što se protiv njegovog nastupa u medijima piše peticija. On dalje priznaje da sa direktorkom Tomić nema nikakav dijalog. “Sa kolegama iz republičke vlasti, kao osnivači te ustanove, pitamo se šta se tu dešava. Državna imovina mora da bude zaštićena, a javnost upoznata o svim stvarima. Kad naprave svoju privatnu školu, biće drugačije, ali se to ne može raditi dok je to državna zgrada i dok im država daje plate”, jasan je Pavlov.

Autor i foto: Blic