Početna Gradske teme Zasađeno 13.000 stabala hrasta na Fruškoj gori

Zasađeno 13.000 stabala hrasta na Fruškoj gori

0

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, danas je Fruška gora bogatija za 13.000 stabala hrasta. Veliku akciju sadnje sproveli su EXIT fondacija i Delegacija Evropske unije, kao deo EU projekta Natura2000.

“Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo”, zajednička inicijativa Delegacije EU i EXIT fondacije započeta je na ovogodišnjem EXIT festivalu. Ovoje tek prva u nizu velikih ekoloških akcija “Exita”, koja ovim pošumljavanjem ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu pod simboličnim nazivom “Zelena Я:Evolucija”.

Cilj ove jedinstvene platforme je da se mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, gde bi se samo u Srbiji u narednom periodu zasadilo preko milion stabala.

U stvaranju novih pluća Srbije učestvovalo je preko 400 ljudi, među kojima su i volonteri iz EXIT tima, EU Delegacije u Srbiji i zemalja članica, uz prisustvo Ministarstva zaštite životne sredine, te podršku Nacionalnog parka Fruška gora i uz pomoć Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pokreta gorana Vojvodine.

Svim volonterima je bio obezbeđen prevoz iz Beograda ili Novog Sada, kao i osveženje, hrana, suvenir i oprema potrebna za sadnju.

Nakon akcije je bilo organizovano druženje za sve učesnike, a najsrećniji su u nagradnom izvlačenju osvojili i ulaznice za jubilarni 20. rođendan Exita od 9. do 12. jula 2020. godine.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay