Početna Gradske teme Zašto se čeka na rendgenske i ultrazvučne preglede u novosadskom Domu zdravlja?

Zašto se čeka na rendgenske i ultrazvučne preglede u novosadskom Domu zdravlja?

0

ThinkstockPhotos-Skener

Na rentgenske i ultrazvučne preglede, u Domu zdravlja u Novom Sadu pacijenti čekaju i po nekoliko meseci. Prema normativu zapošljavanja u toj ustanovi, na 50.000 pacijenata idu jedan radiolog i dva tehničara. Da li je to dovoljno za potrebe građana?

U novosadskom Domu zdravlja, zaposleno je devet radiologa, jedan stručnjak na specijalizaciji i tri penzionisana radiologa koji rade po ugovoru, kažu u toj ustanovi. Uprkos tome, za radiološke preglede poput ultrazvuka ili rendgena, izuzev u hitnim slučajevima, građani čekaju i po nekoliko meseci.

Prema rečima pomoćnice direktora za zdravstvo u novosadskom Domu zdravlja, Ljerke Popov, gužve nastaju usled velikog priliva ljudi iz grada i pokrajine, potom zbog činjenice da je sve više pacijenata sa onkološkim dijagnozama, kao i zbog povećane liste usluga koje se pružaju građanima.

Naši radiolozi rade mnogo više nego što je to po normativu. Po normativu bi radiolog trebalo da uradi dva ultrazvučna pregleda na sat vremena. Naši radiolozi urade mnogo više, znači dvostruko ili tri puta više rade. Takođe, zbog velikog obima posla sve veći broj radiologa odlazi na bolovanje, takođe i tehničara – kaže ona.

Najduže liste čekanja su za ultrazvuk urino-abdomena, a pregledi se mogu obaviti u ambulanti “Zmaj Ognjena Vuka”, na Limanu i na Novom naselju.

Izvor: RTV
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here