Početna Gradske teme Zatvor na Klisi dobija 40 novih čuvara

Zatvor na Klisi dobija 40 novih čuvara

zatvor_Klisa

Okružni zatvor na Klisi u martu će zaposliti još 40 čuvara, čime će biti olakšano funkcionisanje te ustanove. Iako je njihov prijem na posao bio najavljen za prošlu godinu, uslovi su se stekli tek sada, kaže za 021.rs Zorana Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

“Sve Zakonom predviđene procedure za prijem pripravnika u Službu za obezbeđenje završene su do kraja 2016. godine. Što se Okružnog zatvora u Novom Sadu tiče, u Zakonu o budžetu za 2017. godinu, prijem 40 izvršilaca odobren je za mart mesec tekuće godine”, navodi Vučićević.

Ona dodaje da nedostatak zaposlenih u Službi za obezbeđenje zahteva bolju organizaciju rada, kao i veće angažovanje postojećeg broja pripadnika, ali ni u kom slučaju ne utiče na bezbednost u ustanovi.

Na veliku opterećenost zaposlenih, ukazao je pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović, prilikom obilaska te ustanove.

“Zaposleni su preopterećeni i mislim da im treba pružiti punu formalno-pravnu podršku u rešavanju tog problema. Naime, da oni zaposleni koji su na određeno vreme postanu radnici na neodređeno”, kaže Pavlović za 021.

Bez zakazivanja kod lekara

Ombudsman je istakao da se prava zatvorenika u zatvoru na Klisi poštuju, a da stručne službe postupaju u skladu sa propisima. Ombudsman je gledao spoljni deo, koji se tiče ispunjavanja standarda ljudskih prava u tehničkom smislu, gde je zatvor na Klisi, kako kaže, dobio najvišu ocenu.

“Ako pođemo od toga kako izgleda prijemni deo gde su sva obaveštenja za pritvorenike i zatvorena lica istaknuta u skladu sa pokrajinskim i republičkim propisima na svim jezicima, primer dobre prakse je i rampa za osobe koje se teže kreću koja je montažno-demontažna. Posetili smo i stomatologa, pogledali smeštaj koji je odvojen za žene i maloletnike i moram da primetim da su to standardi koji bi mogli da posluže drugima za primer. Konstatovali smo i da zahvaljujući naporima zaposlenih u Okružnom zatvoru, oni imaju pripremljene programe i koji se tiču tretmana onih koji su tamo na izdržavanju kazne”, navodi Pavlović za 021.

On dodaje i da je nivo zdravstvene zaštite potpuno zadovoljavajuć. “Video sam entuzijazam i kod pedagoga i psihologa koji s njima rade. Pritvorenici imaju prostor za fizičko vežbanje, ambulantu u kojoj se ne zakazuje, nivo zdravstvene usluge je takav da bez zakazivanja u slučaju potrebe idu u gradsku ili pokrajinsku ustanovu, bez obzira na to odakle su”.

Njegova poseta je sprovedena u skladu sa nadležnošću institucije da nadgleda i prati primenu međunarodnih ugovora, standarda i propisa iz oblasti ljudskih prava.

Konkurs za zapošljavanje novih čuvara u zatvoru raspisalo je Ministarstvo pravde krajem 2015. godine. Pojačanje službe bezbednosti posebno će se osetiti prilikom krijumčarenja nedozvoljenih supstanci i stvari u zatvor, naveo je ranije upravnik zatvora na Klisi Zoran Jovanović. Pokušaji krijumčarenja su česti za vreme poseta, uglavnom u paketima, a nedozvoljeni predmeti pronađeni u poslednjih godinu dana biće u redovnom godišnjem izveštaju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji još uvek nije objavljen.

Zatvorenike psihijatar posećuje dva puta nedeljno

Psihijatar iz Doma Zdravlja u Novom Sadu obavlja preglede u okviru ustanove dva puta nedeljno (utorak i četvrtak). “Tokom 2016. godine, urađeno je 1.620 psihijatrijskih pregleda. Kao rezultat tih pregleda, 36 lica lišenih slobode bilo je na metadonskoj terapiji, a njih 12 na terapiji buprenofrinom. U Okružnom zatvoru 205 lica lišenih slobode je registrovanih zavisnika od PAS (psiho-aktivne supstance) i 125 lica obolelih od alkoholizma”, dodaje Zorana Vučićević za naš portal.

Trenutno u zatvoru na Klisi ima 150 pritvorenih muškaraca, pet žena i dvoje maloletnika. U tom zatvoru kaznu uglavnom služe osuđenici kojima je određena kazna do godinu dana zatvora ili im je toliko ostalo do kraja.

Autor: Suzana Stojićević
Foto: 021