Početna Gradske teme Zavod dobio aparat za ozračivanje produkata krvi

Zavod dobio aparat za ozračivanje produkata krvi

zavod za transfuziju krvi

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu danas je pušten u rad aparat za ozračivanje produkata krvi, saopštila je Pokrajinska vlada.
U saopštenju se navodi da je reč o prvom takvom aparatu pri službama za transfuziju u čitavom regionu i dodaje da se njegovom nabavkom zaokružuje ciklus izdvajanja matičnih ćelija i proces transplantacije matičnih ćelija hematopoeze.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je za ovaj aparat izdvojio 16.000.000,00 dinara.

„Pokrajinska vlada je prepoznala značaj programa transplantacije matične ćelije, pre svega kod hematoloških bolesnika, zbog čega smo poslednje dve godine kroz projekte realizovali nabavku opreme neophodne za ovu vrstu transplantacije, a aparat za ozračivanje produkata krvi predstavlja samo jedan deo u lancu transplantacije. Sigurno je da će pravilno lečenje pacijenata ozračenim produktima krvi u pretransplantacionom periodu, kao i nakon transplantacije, smanjiti mogućnost komplikacija i povećati kvalitet i rezultate lečenja pacijenata. Prošle godine smo kupili savremenu medicinsku opremu za kriokonzervaciju (kontrolisano zamrzavanje) matičnih ćelija u vrednosti od 9.500.000,00 dinara,“ izjavila je je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Radmila Jovanović rekla je da je Zavod do sada uvek uspevao da obezbedi dovoljne količine krvi.

“Sada ćemo i proširiti paletu produkata koje proizvodimo, odnosno ovakvim zračenjem ćemo uništavati limfocite koji mogu da kompromituju lečenje transfuzijama i time ćemo unaprediti lečenje mnogih pacijenata na teritoriji Vojvodine, a i šire,“ rekla je dr Radmila Jovanović.

Autor: RTV