Početna Gradske teme Zavodu nedostaju zalihe krvi, apel davaocima

Zavodu nedostaju zalihe krvi, apel davaocima

0

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine poziva sve potencijalne davaoce, a naročito one sa negativnim Rh faktorom, ali i nosioce A i nulte krvne grupe, da daju krv, jer su te grupe trenutno deficitarne.

Stručna saradnica u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine Jelena Ćulić ističe da njihove akcije na terenu i apeli davaocima traju čitave godine, ali je leti specifična situacija zbog godišnjih odmora, te se često teže obezbeđuju neophodne zalihe.

– Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina. Bitno je da ste zdravi i odmorni, da nemate hronično oboljenje i da niste koristili lekove, ni alkohol – napominje Ćulić.

– Reč je, pre svega, o humanom gestu koji nema nikakve loše posledice po vas, a osobi kojoj je krv potrebna za lečenje ili intervenciju često znači život – dodaje ona i poziva sve koji žele da pomognu da dođu u Hajduk Veljkovu 9a u Novom Sadu.

Zavod je radnim danima otvoren od 7 do 14 časova, utorkom radi produženo – do 18 časova, a dobrovoljni davaoci su dobrodošli i svake druge subote od 8 do 12 časova.

Za potencijalne davaoce krvi iz drugih mesta u Vojvodini utvrđeni su nedeljni i godišnji plan akcija koji podrazumeva dolazak mobilnih ekipa Zavoda. Kada će one biti u vašem mestu, možete proveriti na www.transfuzija.rs.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay