Početna Gradske teme Završava se obnova Mađarskog kulturnog centra u Novom Sadu

Završava se obnova Mađarskog kulturnog centra u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, obišli su danas Mađarski kulturni centar “Petefi Šandor”, gde je u toku rekonstrukcija, i Studentski dom Evropa u kojem je smešteno 440 mađarskih studenata novosadskih fakulteta i učenika srednjih škola.

Za rekonstrukciju Mađarskog kulturnog centra iz gradskog budžeta izdvojeno je 110 miliona dinara, a prema rečima Vučevića grad podržava sve nacionalne zajednice, a mađarska nacionalna zajednica je neodvojivi deo Novog Sada.

“Zadovoljan sam što smo imali političke hrabrosti i što smo Kulturni centar, koji se do skoro finansirao preko konkursa kao udruženje, imenovali u ustanovu kulture. Ovde će biti kulturna stanica i ogranak gradske biblioteke. Vojvođanski Mađari su najveći garant dobrih srpsko-mađarskih odnosa. Mađarska je najjači i najbolji zastupnik Srbije u Briselu. Ova zemlja dala nam je deo skladišta za prirodni gas, čime se direktno čuva naša ekonomska i nacionalna bezbednost”, kazao je Vučević.

“Raduje me i nastavak brze pruge ka Mađarskoj koja će biti najlepša magistrala na evropskom kontinentu. Predstavnici ove zajednice su podržali izgradnju spomenika Kralju Petru Prvom Karđoređeviću u Novom Sadu. Mi sa naše strane treba da podržimo spomenik nevino stradalima 1944. i 1945”, rekao je Vučević.

Ištvan Pastor podseća da u Novom Sadu mađarska nacionalna zajednica ima priliku da očuva svoj identitet i u skladu sa svojim mogućnostima doprinese ukupnom razvoju društva.

“Novi Sad je i naš grad i dokaz za to su ove investicije koje će stvoriti uslove za moderan i normalan rad. Kulturni centar dobio je novi status ustanove kulture uz budžetsku podršku, što treba da bude primer ostalima. Naš strateški interes je da nam deca ostanu ovde da se obrazuju i doprinesu opštem boljitku društva. Posebno me raduje vest da su stvoreni uslovi za podizanje spomenika nedužnim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Ministarstvo kulture Srbije dalo je saglasnost, a nama je u moralnom smislu ovaj spomenik izuzetno važan”, poručio je Pastor. Mađarska zajednica je u ovom delu grada brojna. U tri osnovne škole nastava se pohađa na mađarskom jeziku.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: Grad Novi Sad