Početna Gradske teme Završena obnova polovine fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave

Završena obnova polovine fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave

0

Rekonstrukcija fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave biće završena na proleće, a do sada su završeni radovi na polovini objekata.

Krajem maja Zavod za zaštitu spomenika kulture je započeo čitav projekat koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četiri faze. Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, restauraciju i konzervaciju malterske plastike, detalja od gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela-figura svetaca u nišama pročelja. Stara originalna stolarija se restaurira – konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata.

Ovim radovima obuhvaćena je i fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima, a takođe se svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa restauriraju i konzerviraju.

Zadovoljan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja Podgrađa Tvrđave. Prve dve faze radova su uspešno okončane, čime je ukupno 11 objekata obnovljeno, za treću fazu potpisano je osam ugovora i očekuju se radovi u tempu diktiranom od strane vremenskih uslova, dok u poslednjoj fazi, za dva objekta treba da se završi javna nabavka za izbor izvođača. Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim Podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama stradalim od zuba vremena. Sve to je deo šireg projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, i radujemo se svakom napretku koji nam dolazi kao eho te laskave titule“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom obilaska radova.

Gradonačelnik je posetio i Hostel “Varad Inn”, prvi privatni hostel u gradu osmišljen za potrebe omladinskog i niskobudžetnog turizma. On se nalazi u baroknom zdanju iz 1714. godine, a ta zgrada je pod zaštitom države kao kulturno blago Srbije i Vojvodine. Zatim je u Štrosmajerovoj ulici obišao i privatnu Osnovnu školu “Tvrđava” koja je takođe u procesu obnove fasada.

Nakon obilaska Podgrađa, gradonačelnik se na Tvrđavi sastao sa majstorom Lukači Lajošom, koji 28 godina svakodnevno navija sat na Tvrđavi. On je porazgovarao sa prošlogodišnjim dobitnikom Novembarske povelje i izrazio zahvalnost svih Novosađana za njegov predan rad.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad