Početna Kultura Serijal koncerata kamerne muzike u Zavodu za kulturu Vojvodine

Serijal koncerata kamerne muzike u Zavodu za kulturu Vojvodine

0

Sedmi i osmi koncert iz serijala koji će se do kraja godine održavati u galeriji Zavoda za kulturu Vojvodine, a u kom će nastupiti više od 20 ansambala.

Ansambli su izabrani po Javnom pozivu koji je Zavod raspisao u septembru ove godine, a uslov za učešće bio je repertoar na kom se nalaze kompozicije domaćih autora i one napisane u 21. veku.

U utorak, 28. novembra u 19:30 časova koncert će održati trio “Down the Rabbit Hole”.

Trio “Down the Rabbit Hole” je osnovan 2017. godine u Belgiji u sklopu programa za savremenu muziku Visoke Umetničke škole u Gentu (School of Arts Ghent). Čine ga klarinetistkinja Ana Filipa Botelho (Portugal), perkusionistkinja Kaja Farszky (Hrvatska) i violončelistkinja Hanna Kölbel (Nemačka). Zajednička želja za stvaranjem i muziciranjem spojila ih je iz tri različita kutka Europe. Trio je posvećen savremenoj umetnosti i novitetima na modernoj muzičkoj sceni, posebno onima koji zahtevaju drugačiji pristup i prezentaciju. Repertoar koji izvodie zahteva vladanje tzv. proširenih tehnika samih instrumenata, takođe i upotrebu glasa, tela, dodira, scenografije, kao i upotrebu vanmuzičkih detalja.

U četvrtak, 30. novembra u 21 čas nastupiće kamerni duo “Unico”.

Kamerni duo “Unico” čine Marijana Josipović Mirković (flauta) i Dragan Mirković (harmonika). Duo je osnovan 1998. godine, kada su članovi dua bili učenici srednje muzičke škole, željni novih iskustava i saradnje sa drugim instrumentima. Na izbor imena dua je uticala neobična kombinacija instrumenata, jednog tradicionalnog i jednog savremenog, vrlo retka u muzičkim krugovima u vreme osnivanja dua, ali i u današnje vreme.

Ova kombinacija instrumenata omogućava širok izbor repertoara, od barokne muzike, preko klasičnih kompozicija do savremene muzike, ali i popularnih žanrova. Raznovrsnost repertoara i svestranost omogućavaju učešće u različitim kulturnim dešavanjima.

Duo je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih treba spomenuti Nagradu za najbolje izvođenje savremenog muzičkog dela dodeljenu od strane Kruga prijatelja Međunarodnog takmičenja u Klingentalu (Nemačka, 2000. god.) i prvu nagradu na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli (Hrvatska, 2005. god.).

Ulaz je slobodan na oba koncerta.

Izvor: RTV