Početna Gradske teme Završene staze i plato oko spomenika u Dunavskom parku

Završene staze i plato oko spomenika u Dunavskom parku

0

Do sada su u Dunavskom parku radnici JKP “Gradsko zelenilo” završili rekonstrukciju šetne staze od 450 metara kvadratnih, od Doma zdravlja “Novi Sad” do spomenika Đuri Jakšiću, kaže za “Dnevnik” pomoćnica direktora tog preduzeća Jelena Prica.

Po njenim rečima, urađen je i plato oko spomenika, površine 30 metara kvadratnih.

– U završnoj fazi je popločavanje ulaza od spomenika Đuri Jakšiću, pored jezereceta, a radi se i stepenište na ulazu od Bulevara Mihajla Pupina – priča Prica. – Popravljeno je i ofarbano više od 20 klupa, na kojima su; umesto starih i dotrajalih dasaka; postavljene nove. Ofarbani su svi kandelabri, a u toku su radovi na ogradi i reparacija ostalih klupa.

Kako kaže, radovi u najstarijem novosadskom parku počeli su krajem februara i podrazumevaju obnovu svih staza i prilaza na površini od 6.209 kvadrata. Na mestu postojećeg dečijeg igrališta biće izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet novih sprava za igru. Biće postavljena nova česma i 250 metara ograde oko dela parka, kao i 56 kanti za otpatke.

– Svi radovi biće izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i biće završeni na jesen – kaže Prica i dodaje da će na raspolaganju Novosađanima biti 180 klupa za odmor i 640 stabala. Posao će se odvijati tako da radovi ne ometaju kretanje građana i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama. Zahvaljujući finansijskoj podršci grada, u Dunavskom parku izgrađen je savremeni zalivni sistem, kap po kap. Vrednost radova je 121.288.833 dinara.

Dunavski park je smešten u srcu grada, između Dunavske ulice, Bulevara Mihajla Pupina i Dunava i 127 godina, sa skoro šest hektara, predstavlja zelenu oazu za odmor, relaksaciju i rekreaciju Novosađana. Podizanje Dunavskog parka započeto je 1895. godine. Sastavni je deo stare Dunavske ulice i starog dela grada, čineći posebnu celinu za kretanje i boravak ljudi. Park se prostire na osam i po hektara i projektnu dokumentaciju za njegovu lepotu izradio je dr Ratibor Đorđević 1958. godine.

Izvor: Dnevnik
Foto: NSHronika.rs