Početna Gradske teme Završeni Dani američke kulture u Novom Sadu

Završeni Dani američke kulture u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Nj. E. Kajl Skat posetili su izložbu skica murala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine povodom završnice manifestacije “Dani američke kulture u Novom Sadu”.

Cilj manifestacije, koja se odvijala tokom maja uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade SAD, bio je povezivanje američke i srpske kulture kroz razmenu umetničkih iskustava, prezentaciju praktičnih radova i međusobno upoznavanje umetnika obe države, ali i upoznavanje građana Novog Sada sa njihovim stvaralaštvom.

– Ovim projektom, koji je prikazao više aspekata američke kulture, napravljen je novi iskorak u saradnji Novog Sada i ambasade SAD. Nadam se da će takav koncept u narednim godinama biti još razvijeniji i da će naši odnosi biti na još višem nivou. Zaintersovani smo da Američki kutak u Novom Sadu dobije novi, bolji prostor za rad i da bude vidljiviji građanima Novog Sada – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Američki i novosadski umetnici su kroz šest različitih pravaca u vidu radionica i tribina razmenjivali iskustva i javno predstavili novonastale radove građanima Novog Sada na javnim lokacijama.

Gradonačelnik i ambasador pogledali su mural na Bulevaru Mihajla Pupina koji je delo devet studenata Akademije klasičnog slikarstva u sklopu Univerziteta “Edukons”, pod vođstvom poznate američke slikarke murala Džil Rotenberger. Reč je o svojevrsnom prikazu velikana raznih oblasti kulture, kao i crtanih i strip-junaka, naučnika i drugih poznatih ličnosti, koji su umetnici poklonili Novosađanima u okviru akcije koja je simbolično nosila naziv “Heroji grada”.

Izvor: 021
Foto: novisad.rs