Početna Gradske teme Završetak radova na parternom uređenju Trga republike

Završetak radova na parternom uređenju Trga republike

0

trg republike8 22oktobar

Povodom završetka radova na parternom uređenju Trga Republike, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i v.d. direktora JP „Zavod za izgradnju Grada“ Dejan Mandić obišli su rekonstruisani trg i tom prilikom predstavili predstojeće radove na hortikulturnom uređenju.

-Novi Sad može da se pohvali postojanjem mnogobrojnih trgova u svom starom gradskom jezgru, kao što su Trg mladenaca, Trg Marije Trandafil, Trg slobode, Trifkovićev trg i ovaj gde se danas nalazimo – Trg Republike, koji je dugo vremena bio devastiran i zapušten. Prema važećoj urbanističkoj planskoj regulativi, za ovaj lokalitet predviđena je prvo izgradnja podzemne garaže, a nakon toga parterno uređenje samog Trga. Kako je, s obzirom na zahtevnost investicije, izgradnja podzemne garaže odložena na izvesno vreme, opredelili smo se da ovaj prostor koji je predstavljao ruglo u centru grada preuredimo u lep trg koji će, uveren sam, postati mesto za okupljanje naših sugrađana, ali i svih turista koji dođu u naš grad– izjavio je Vladimir Stojković.

trg republike2 22oktobar

Nekadašnji autobuski terminal na Trgu Republike pretvoren je u privremeni parking prostor, dok je južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, parterno uređen, popločan kvalitetnim materijalima i adekvatno osvetljen kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Postavljanjem klupa, korpi za otpatke, zaštitnih stubića i mesta za parkiranje bicikala upotpunjen je novi izgled Trga. Novi izgled dobila je i Riblja pijaca, jer je postojeća dotrajala parterna obloga zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, rešen je problem odvođenja atmosferskih voda, a izvršena je i rekonstrukcija kanalizacione mreže, što doprinisi efikasnijem održavanju ovog prostora i značajno unapređuje higijenske uslove na pijaci. Zahvaljujući tome, ali i radovima koje je obavila JKP „Tržnica“, Novosađani su dobili lepšu, funkcionalniju i komunalno uređenu pijacu.

Prema rečima v.d. direktora JP „Zavod za izgradnju Grada Novi Sad“ Dejana Mandića radovi koje je izveo DOO „Put-invest“ započeti su 3. marta i završeni su u planiranom roku.

-Investicija vredna 189 miliona dinara ne podrazumeva samo parterno uređenje trga, već i rekonstrukciju saobraćajnica, atmosfersku kanalizaciju i deo vodovodnih instalacija u Daničićevoj ulici, ulici Miloša Bajića i delu ulice Žarka Vasiljevića. Na deonici od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, kao i u Ulici Miloša Bajića, a u cilju očuvanja autentičnog izgleda, vraćena je žuta klinker opeka na kolovoz. Preostalo je još da se realizuje poslednja faza uređenja Trga, a to je hortikulturno uređenje – ozelenjavanje žardinjera, što će znatno obogatiti i oplemeniti ovaj prostor – izjavio je Dejan Mandić i objasnio da će radovi na hortikulturnom uređenju uslediti u novembru kada nastupa faza mirovanja vegetacije.

Autor i foto: NsHronika.rs