Početna Gradske teme Završetak radova na parternom uređenju Trga republike

Završetak radova na parternom uređenju Trga republike

trg republike8 22oktobar

Povodom završetka radova na parternom uređenju Trga Republike, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i v.d. direktora JP „Zavod za izgradnju Grada“ Dejan Mandić obišli su rekonstruisani trg i tom prilikom predstavili predstojeće radove na hortikulturnom uređenju.

-Novi Sad može da se pohvali postojanjem mnogobrojnih trgova u svom starom gradskom jezgru, kao što su Trg mladenaca, Trg Marije Trandafil, Trg slobode, Trifkovićev trg i ovaj gde se danas nalazimo – Trg Republike, koji je dugo vremena bio devastiran i zapušten. Prema važećoj urbanističkoj planskoj regulativi, za ovaj lokalitet predviđena je prvo izgradnja podzemne garaže, a nakon toga parterno uređenje samog Trga. Kako je, s obzirom na zahtevnost investicije, izgradnja podzemne garaže odložena na izvesno vreme, opredelili smo se da ovaj prostor koji je predstavljao ruglo u centru grada preuredimo u lep trg koji će, uveren sam, postati mesto za okupljanje naših sugrađana, ali i svih turista koji dođu u naš grad– izjavio je Vladimir Stojković.

trg republike2 22oktobar

Nekadašnji autobuski terminal na Trgu Republike pretvoren je u privremeni parking prostor, dok je južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, parterno uređen, popločan kvalitetnim materijalima i adekvatno osvetljen kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Postavljanjem klupa, korpi za otpatke, zaštitnih stubića i mesta za parkiranje bicikala upotpunjen je novi izgled Trga. Novi izgled dobila je i Riblja pijaca, jer je postojeća dotrajala parterna obloga zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, rešen je problem odvođenja atmosferskih voda, a izvršena je i rekonstrukcija kanalizacione mreže, što doprinisi efikasnijem održavanju ovog prostora i značajno unapređuje higijenske uslove na pijaci. Zahvaljujući tome, ali i radovima koje je obavila JKP „Tržnica“, Novosađani su dobili lepšu, funkcionalniju i komunalno uređenu pijacu.

Prema rečima v.d. direktora JP „Zavod za izgradnju Grada Novi Sad“ Dejana Mandića radovi koje je izveo DOO „Put-invest“ započeti su 3. marta i završeni su u planiranom roku.

-Investicija vredna 189 miliona dinara ne podrazumeva samo parterno uređenje trga, već i rekonstrukciju saobraćajnica, atmosfersku kanalizaciju i deo vodovodnih instalacija u Daničićevoj ulici, ulici Miloša Bajića i delu ulice Žarka Vasiljevića. Na deonici od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, kao i u Ulici Miloša Bajića, a u cilju očuvanja autentičnog izgleda, vraćena je žuta klinker opeka na kolovoz. Preostalo je još da se realizuje poslednja faza uređenja Trga, a to je hortikulturno uređenje – ozelenjavanje žardinjera, što će znatno obogatiti i oplemeniti ovaj prostor – izjavio je Dejan Mandić i objasnio da će radovi na hortikulturnom uređenju uslediti u novembru kada nastupa faza mirovanja vegetacije.

Autor i foto: NsHronika.rs