Početna Gradske teme Obeležen Evropski dan donacije organa

Obeležen Evropski dan donacije organa

0

transplatacija6 22oktobar

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Nikola Ćirović pozdravio je učesnike prijema povodom obeležavanja Evropskog dana donacije organa koji se obeležava širom Evrope kako bi se ukazalo na značaj donatorstva organa, a samim tim povećao broj transplantacija.

– Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo domaćini ovog skupa i tu smo kako bismo pružili podršku ovoj izuzetno značajnoj temi i pokazali da samo angažmanom celog društva i solidarnošću jednih prema drugima možemo da doprinesemo spašavanju ljudskih života. Značaj ovog naučnog skupa ogleda se svakako u razmeni isustava prisutnih stručnjaka iz ove oblasti. Svi zajedno treba da radimo na tome da povećamo svest o značaju donorstva i same transpalntacije organa kako bi mnogobrojni životi mogli biti spašeni – rekao je prof. dr Nikola Ćirović.

transplatacija3 22oktobar

Transplantacija ili presađivanje organa danas je u svetu i kod nas prihvaćen i uspešan način lečenja bolesnika sa teškim i terminalnim oboljenjima, posebno organa kao što su bubreg, jetra, srce, pluća i pankreas. U poslednjim decenijama, na taj se način, mogu se organi čija je funkcija prestala zameniti drugim, od drugog čoveka davatelja ili donora.

– Medicinski napredak jedne zemlje, njena tehnološka opremljenost, ekonomski razvoj i promene zakonske regulative ne mogu doneti povećan broj transplantacija organa bez visoke društvene odgovornosti i visokog stupnja građanske solidarnosti. Tajna uspeha je u kontinuiranom obrazovanju i u informisanju javnosti. Prema statističkim podacima 20 puta su veće mogućnosti da će nam zatrebati ovakav vid lečenja, nego da ćemo biti potencijalni davalac organa, a svaki potencijalni davalac organa je ujedno i potencijalni primalac – rekla je dr Jelica Alargić koordinator Programa za promociju transplantacije i donacije organa.

Na skupu su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti zdravstva, predstavnici transplantacionih timova, pacijenti kojima su transplantirani organi, članovi Udruženja transplantiranih i predstavnici nevladinih organizacija. Tema ovogodišnjeg skupa je „Uloga društva u razvoju transplantacionog i donorskog programa“ pod sloganom „Menjam svest, menjam svet!“

Autor i foto: NsHronika.rs