Početna Gradske teme Zbog kršenja zakona Visoka poslovna škola pred zatvaranjem?

Zbog kršenja zakona Visoka poslovna škola pred zatvaranjem?

0

Ucionica

Krivična prijava protiv bračnog para Radovana i Dragice Tomić, koji su već petnaest godina na čelu Visoke poslovne škole, već šest meseci stoji u Višem javnom tužilaštvu.

U Tužilaštvu kažu da proveravaju dokaze koje im je dostavio pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov, te da zato još uvek nije pokrenut krivični postupak.

Prema dosadašnjim saznanjima, ovo je bio jedan od scenarija pokrajinskog sekretarijata kojim bi se uprava škole smenila, jer kada bi krivični postupak bio pokrenut, pokrajinski sekretar bi po zakonu imao pravo da suspenduje upravu škole do okončanja postupka.

Drugi scenario, koji ima veće šanse za uspeh, je da se ukine Visoka poslovna škola i da se osnuje Visoka škola strukovnih studija za poslovnu ekonomiju i informatiku, koja bi bila pravni sledbenik prve i imala novu v.d. upravu. Za ovu ideju bila je između ostalog potrebna i saglasnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Međutim, Nacionalni savet je na sednici održanoj 25. februara odbacio predlog o ukidanju ove i osnivanju nove škole, potvrdio je izvor iz Visoke poslovne škole.

Za ovaj predlog glasalo je devet članova, dvoje je bilo protiv i devet uzdržano, što nije bilo dovoljno da se predlog izglasa. Iako su članovi Nacionalnog saveta prethodno bili upoznati sa situacijom i rešili da glasaju pozitivno za ovaj predlog, jedan od njih je iznenada ustao i rekao da ne treba Nacionalni savet da se meša u ovaj slučaj, već to treba da učini osnivač, odnosno Vlada Vojvodine. Imam pouzdana saznanja da je ta osoba (ime poznato redakciji) u poslednjem momentu izlobirana od strane Tomića, koji su se time i sami javno hvalili – rekao je izvor.

Prema nezvaničnim saznanjima, ovaj predlog će se ponovo naći pred Nacionalnim savetom, ali će ishod ovaj put biti drugačiji.

Vlada Vojvodine trenutno čeka ili reakciju Tužilaštva ili pozitivno glasanje Nacionalnog saveta, šta bude pre, a kako bi se rešio problem Visoke poslovne škole, gde je evidentirano preko 40 slučajeva kršenja zakona. Prema rečima pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova rešenje situacije je na pomolu.

Moja ideja je da proširimo delatnost te škole jer ona to zaslužuje, ali kako ćemo to uradti znaće se za desetak dana. Bez obzira na izbore ovaj problem je prisutan i ja ću gledati da na sistemski način rešim to pitanje. Ovaj problem sam nasledio pre godinu dana i za vreme mog mandata će sigurno biti napravljen pomak po tom pitanju – bio je jasan Pavlov.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com