Početna Gradske teme Zbog protesta radnici “Pošte Srbije” u Novom Sadu razmenjuju pošiljke na parkingu

Zbog protesta radnici “Pošte Srbije” u Novom Sadu razmenjuju pošiljke na parkingu

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Stotinak radnika JP “Pošta Srbije” blokiralo je u petak Glavni poštanski centar (GPC) na Klisi u znak protesta zbog, kako navode, katastrofalne situacije za koju okrivljuju direktorku Miru Petrović.

Kako piše “Blic”, radnici su tražili i smenu direktora PJ “Novi Sad” sa rukovodstvom zbog, kako tvrde, pretnji otkazima zaposlenima koji se odazovu pozivu na protest i zbog navodnog primoravanja zaposlenih da vrše razmenu pošiljki i drugog materijala na nepropisan način.

U to su se uverili i reporteri ovog lista, jer su radnici na parkingu pretovarali materijal u metalna kolica i tako ga prenosili na dalje razvrstavanje. Njima radnici koji protestuju nisu dozvolili da uđu u krug pošte.

Po rečima okupljenih radnika, van GPC najstrože je zabranjeno vršenje primopredaje pošiljki jer one nisu propisno obezbeđene.

Radnici Pošte u Novom Sadu su podsetili da su bez pomoći predstavnika reprezentativnih sindikata sami organizovali protest u znak podrške kolegama iz Beograda koji danima na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo u prestonici.

Oni su ponovili da traže poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine i isplate zarada iz dobiti. Radnici traže i rešavanje radnopravnog statusa zaposlenih, odnosno zabranu zapošljavanja nezaposlenih lica na privremene i povremene poslove i prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno, prenosi “Blic”.

Takođe, radnici zahtevaju od nadležnih da se obezbedi optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostavljanje socijalnog dijaloga i poštovanje Zakona i načela jednakosti i izbor direktora preduzeća na osnovu sprovedenog konkursa.

Među zahtevima radnika našli su se i oni vezani za depolitizaciju preduzeća odnosno dovođenje najstručnijih i najsposobnijih kadrova na rukovodeća mesta u preduzeću i zabranu zapošljavanja kadrova Partije ujedinjenih penzionera Srbije čiji je član i direktorka preduzeća Mira Petrović.

Kako prenose “Novosti”, sindikat se nedavno obratio i Aleksandru Vučiću, da se kao predsednik Srbije angažuje u realizaciji, kako su istakli, opravdanih i realnih zahteva Sindikata. U dopisu predsedniku navodi se da je JP “Pošta Srbije” po ostvarenoj dobiti i ostalim ekonomskim pokazateljima jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, ali ne i po zaradama, koje su, pored umanjenja od 10 odsto, dodatno obezvređene rastom troškova života.

U “Pošti Srbije” kažu da radnici ne štrajkuju, jer poslodavcu štrajk nije prijavljen.

– S predstavnicima sindikata održani su sastanci i njihovi zahtevi i pitanja su delegirani institucijama koje o tome odlučuju. Sve usluge su dostupne korisnicma, eventualno dolazi do manjih kašnjenja prilikom isporuke paketskih pošiljaka – zaključuju u “Pošti”.

Izvor: Blic/Novosti/021
Foto: Ilustracija/Freeimages