Početna Gradske teme Zbogom divljim priključcima za vodu u Novom Sadu

Zbogom divljim priključcima za vodu u Novom Sadu

vodovod_ceviPolovina ventila u šahtovima primarne i sekundarne vodovodne mreže u gradu i prigradskim naseljima, zamenjena je a ekipe ovog preduzeća nastavljaju sa njihovom ugradnjom u preostalim šahtovima, ali i rekonstrukcijom čvorišta, poslom koji je krenuo sa početkom građevinske sezone.

Ovaj posao je, objašnjavaju komunalci, za vodovodni sistem je izuzetno značajan, jer će se posle njegovog završetka stvoriti mogućnost da se po potrebi isključi deo mreže zbog sanacije havarije, a da bez vode ostane manji broj potrošača.

Trenutno se zatvarači menjaju na teritoriji Kovilja, Rumenke, Kisača, Stepanovićeva kao i u nekoliko gradskih mesnih zajednica – kažu u “Vodovodu”.

U jednoj mesnoj zajednici u proseku ima oko 50 šahtova, a u njima po dva ili tri ventila. Ukupna vrednost investicije je 170 miliona dinara, a izvođač radova je “Enerdži LTD” iz Novog Sada.

Pored ovoga, rekonstruisana je i vodovodna mreža od rezervoara “Čardak” do Petrovaradinske tvrđave. – Ovim će se unaprediti vodosnabdevanje objekata i ateljea na Tvrđavi – kažu u ovom javnom preduzeću. Uz to, u planu je i da obnova vodovodne mreže u Stepanovićevu, vredna oko 20 miliona dinara, bude završena do kraja septembra.

Poslovi se privode kraju i u Novim Ledincima. U ovom mestu za dve nedelje će biti završena izgradnja potpuno nove vodovodne mreže do Starih Ledinaca.

Reč je o izgradnji dva kilometra mreže. Na ovaj način će se isključiti vodovodna mreža stara više od pet decenija. Osim boljeg snabdevanja, izgradnjom nove mreže moći će da se priključe i ona domaćinstva koja do sada nisu imala vodu. Ujedno, uvešće se red u evidenciju korisnika jer je na staroj mreži bilo dosta divljih priključaka.

U “Vodovodu” objašnjavaju da je pre tri dana takođe počela i druga faza izgradnje fekalne kanalizacije u naselju Čardak, koja je kasnila zbog problema sa nabavkom cevi. Vrednost radova je 15 miliona dinara, izvođač je “Put invest PZP” iz Bačkog Petrovca, a rok završetka izgradnje je 90 kalendarskih dana.

Autor: Novosti