Početna Gradske teme NS: 11.600 suđenja duže od pet godina

NS: 11.600 suđenja duže od pet godina

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Pred novosadskim Osnovnim sudom trenutno se nalazi 11.600 nerešenih slučajeva koji traju duže od pet godina, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Od ukupnog broja predmeta, 54 su krivični postupci, 11.212 predmeta spada u izvršne postupke, 293 su parnični postupci, 12 radni postupci, dok je 20 predmeta pokrenuto povodom platnih naloga a devet po zamolnici, prenosi VOICE.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić je rekao da toliko veliki broj nerešenih sudskih predmeta predstavlja apsolutno sprečavanje ostvarivanja pravde.

– Moje mišljenje je da je uzrok prvenstveno potpuno haotično i nekontrolisano sprovođenje postupka izbora sudija i zanemarivanje kvaliteta ljudi koji dolaze da obavljaju te poslove – kazao je Sikimić za VOICE, i napomenuo da to govori iz ličnog iskustva:

– Ovo govorim iz ličnog iskustva, jer sam i ja jedno vreme bio sudija, a u to vreme su ovakvi zaostaci bili u domenu teorije i nisu postojali.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević rekao je da se građani najčešće žale na dužinu postupaka, a da Akcioni plan za poglavlje 23 daje konkretne mere kako će se doći do smanjenja njihovog broja, ali i dužine trajanja.

– Odugovlačenje je ranije bilo moguće zbog loših procesnih zakona, jer ste mogli kao stranka ili kao advokat da odugovlačite predmet, a da ne snosite nikakve posledice, što je sada donekle izmenjeno – rekao je on.

Antonijević je rekao i da se u praksi često viđaju izmene sudećih veća.

– Znači, u nekim predmetima koji su politički osetljivi, izmeni se sastav sudećeg veća i onda ceo postupak mora da krene od početka – naveo je Antonijević.

Izvor: Beta
Foto: ThinkstockPhotos