Početna Gradske teme Zelene brigade čistile Novo naselje i Tvrđavu

Zelene brigade čistile Novo naselje i Tvrđavu

0

Zelene brigade su u četiri odvojene akcije u Novom Sadu, Rumi i Zrenjaninu, u kojima je učestvovalo više od 100 ljudi, sakupile preko 100 džakova smeća.

U Novom Sadu su očistili deo Novog naselja, odakle je odneto preko 40 džakova raznog otpada. Akciji se priključilo i desetak građana.

Najviše otpada sakupljeno je na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zelene brigade su bile deo tima od 400 volontera koji su u višečasovnoj akciji sa Tvrđave odneli preko 100.000 kilograma najrazličitijeg smeća. Čišćenje Tvrđave organizovalo je udruženje građana “3D svet”.

“Neverovatno je koliko je ovaj biser istorijske i kulturne baštine i turistički potencijal, decenijama zanemarivan od svih institucija, ali i građana. Došlo je vreme buđenja. Pokazalo se da je Zelena stranka u pravu kada je problem otpada na javnim prostorima i neophodnost promene odnosa građana prema sredini u kojoj žive i odrastaju naša deca, pozicionirala kao važnu temu. Napredak i bolji život ne zavise ni od koga drugog, već od nas samih. Ni Evropska unija, ni Amerika, niti Rusija neće ukloniti naš otpad. Što pre to shvatimo, brže ćemo postati deo savremenog sveta”, rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.

Akciju “Zelene brigade čiste gradove od smeća” pre mesec dana pokrenula je Zelena stranka. U deset dosadašnjih aktivnosti čišćenja u pet gradova učestvovalo je preko 150 članova Zelenih brigada i sa dečjih igrališta i drugih javnih površina uklonjeno je preko 500 džakova smeća.

Izvor: 021
Foto: Pixabay