Početna Gradske teme “Zelenilo” nakon apela aktivista obustavilo orezivanje grana sa gnezdima na Futoškom putu

“Zelenilo” nakon apela aktivista obustavilo orezivanje grana sa gnezdima na Futoškom putu

0

Gradsko zelenilo je saopštilo da je obustavilo orezivanje stabala na Futoškom putu gde se nalaze gnezda ptica, što je bio apel ekoloških aktivista.

Sečenje granja, kao i uklanjenje bolesnog drveća, ako se ustanovi da ima takvih, radilo se od početka nedelje, dok su Ekološki front Novog Sada i aktivisti Društva za zaštitu i očuvanje ptica Srbije ukazali da se ovom akcijom uništavaju gnezda zaštićene vrste gačac.

“Zelenilo” navodi da su njihovi radnici sačuvali gnezda koja se nalaze na drvoredu platana na Futoškom putu i da za sada nisu orezivali ta stabla.

“Radnici su tokom rada, na pojedinim stablima uočili gnezda ptica. Stabla na kojima su uočena gnezda se nisu orezivala, kako bi se izbeglo da dođe do njihovog oštećenja. Kako je oblikovanje krošnji u zimskom periodu važna aktivnost koja obezbeđuje podmlađivanje i produžavanje veka drveća, Zelenilo se obratilo Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode radi smernica u vezi sa uočenim gnezdima ptica. Nakon što smo od stučnjaka Zavoda dobili mišljenje da je reč o zaštićenoj vrsti gačac (Corvus frugilegus), obratili smo se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, kako bismo dobili smernice na koji način da završimo započete radove na održavanju drvoreda na Futoškom putu. Do dobijanja odgovora od nadležnih stručnih službi radovi na oblikovanju krošnji, na kojima su uočena gnezda, neće biti nastavljeni”, navode u Gradskom zelenilu.

Ovo gradsko preduzeće dodaje i da oblikovanje krošnji stabala u drvoredu platana na Futoškom putu rade na osnovu mišljenja Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine.

U ranijem saopštenju Grada o radovima je rečeno i da se ovo izvodi na osnovu Saveta za ozelenjavanje grada, kao i da je razlog bezbednost svih učesnika u saobraćaju, stabilnost stabala, kao i produžavanje životnog veka platana na Futoškom putu.

Tada je najavljeno da će osim orezivanja grana, ukoliko bude potrebno, pojedina nebezbedna stabla biti zamenjena novim, mladim stablima. Ovo se sve poklapa sa višemesečnom rekonstrukcijom biciklističkih i pešačkih staza, kao i parking mesta na Futoškom putu i u Futoškoj ulici, a nadležni su prilikom započinjanja radova poručili da nijedno stablo platana neće biti posečeno.

Prethodnih meseci nije bilo orezivanja platana, a sada kad su počeli, ekološki aktivisti su ukazali da je uništeno desetak gnezda, da preti opasnost da nestane još oko 40, kao i da ih brine način potkresivanja drveća jer ovakav način uklanjanja grana može uzrokovati bolesti i dovesti do brzog sušenja stabala.

Izvor: 021.rs
Foto: Ekološki front Novi Sad