Početna Gradske teme Snažan zemljotres u Hrvatskoj se osetio i u Novom Sadu

Snažan zemljotres u Hrvatskoj se osetio i u Novom Sadu

0

Jak zemljotres osetio se u Novom Sadu u 12.20 časova. Ovo bi mogla biti posledica zemljotresa koji se upravo desio u okolini Petrinje u Hrvatskoj, od 6,3 Rihtera. Zemljotres se osetio i Beogradu.

Potresi su se osetili Novom Sadu, u svim delovima Beograda, ali i u Pančevu.

Novi snažan zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je danas Hrvatsku, a epicentar mu je bio 47 kilometara od Zagreba, oko Petrinje.

Novi snažni zemljotres osetio se u celom egionu. Mediji javljaju da je u Zagrebu dramatično. Zemljotres se osetio u Srbiji i BiH – treslo se i u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Krajini i Zenici.

RSZ: Jak regionalni zemljotres, epicentar kod Siska

Republički seizmološki zavod registrovao je danas u 12.19 sati zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru, čiji je epicentar bio 10 kilometara zapadno od Siska u Hrvatskoj, rečeno je Tanjugu u Seizmološkom zavodu Srbije.

Reč je o regionalnom zemljotresu koji se osetio u celom regionu, a u Srbiji se osetio najviše u Beogradu, Vojvodini i na području zapadne Srbije.

Intezitet u epicentru procenjen je na VIII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi takvog inteziteta mogu izazvati umerena do teška oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Kako je objašnjeno, nije reč samo o tome da je današnji zemljotres jači za jedan stepen nego onaj koji je juče pogodio to područje, već i o tome da je količina oslobođene energije hiljadama puta veća.

Na tom području i dalje se registruju potresi, navode u Seizmološkom zavodu Srbije.

Kako su u soliterima na Novom Beogradu osetili “hrvatski” zemljotres

Zemljotres koji je danas “protresao” Hrvatsku osetio se i u Beogradu, posebno u visokospratnicama, a stanari solitera u blizini TC Ušće kažu da su ga osetili, ali, bar kako kažu, nisu bili uplašeni.

Starija gospođa koju je ekipa tanjuga zatekla ispred zgrade kaže da je osetila potres u svom stanu na trećem spratu, a mislila je da su to oni naknadni, manji potresi, zbog smirivanja tla, posle zemljotresa prethodnih dana registrovanih u Hrvatskoj.

Ipak, nada se, kako kaže, da se neće ponoviti.

Penzioner koji živi u stanu na 11. spratu potvrđuje da je osetio potres, ali je mislio da je reč o jakim olujnim vetrovima, koji su se u Beogradu osetili i u jutarnjim satima, dok nije čuo vesti.

Penzionerka koja je bila sa unukom u obližnjem parkiču nije osetila zemljo tres, ali su je njeni bliski pozvali zato što živi u soliteru.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay