Početna Gradske teme Ženka sivog sokola otrovana na Grbavici

Ženka sivog sokola otrovana na Grbavici

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica upozorilo je da je u prethodnih sedam godina, više od 120 ptica grabljivica namerno otrovano širom Srbije, navodeći da se poslednji slučaj desio u Novom Sadu gde je otrovana ženka sivog sokola.

Društvo je u saopštenju navelo da je ženka stara godinu dana pronađena proteklog vikenda na javnoj površini u ulici Antona Čehova na Grbavici.

Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica ocenio je da je ciljano trovanje i namerno uništavanje ptica grabljivica “jedan od glavnih uzroka dramatičnog smanjenja populacija krupnih sokolova u Srbiji u poslednjih 15 godina“.

U ovom slučaju se, prema svemu sudeći, radi o ciljanom ubijanju retke, strogo zaštićene vrste, kao i verovatnom korišćenju zakonom zabranjene supstance – pesticida furadana. U pitanju su dela za koja se odgovara krivično“, kazao je Rajković.

Prema njegovim rečima, ciljano uništavanje sokolova sprovode najčešće pojedinci ili dobro organizovane grupe odgajivača golubova, posebno srpskih visokoletača, koji su povremeni plen sokolova.

Besomučno ubijanje grabljivica desetkovalo je populacije stepskog i sivog sokola čiji trenutni ukupan broj ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države”, kazao je Rajković.

Zapisnik o trovanju sokola sačinili su policija i stručno lice iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koje će leš proslediti Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu zarad toksikološke analize.

Autor: Beta

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here