Početna Gradske teme Zgrada “Terra filma” nije samo u državnom vlasništvu

Zgrada “Terra filma” nije samo u državnom vlasništvu

terra_filmPrivredni sud u Novom Sadu odlučio je da zgrada “Terra filma” u Futoškoj 66 nije 100 odsto u državnom vlasništvu.
Međutim, direktor “Terra filma” Želimir Žilnik ističe da postupak, koji traje već pet godina, još uvek nije okončan jer se Državno pravobranilaštvo žalilo na ovu odluku. On je istakao da su filmski radnici dva puta otplatili punu cenu zgrade, a da je revalorizacijom vlasništvo većinskih deoničara u “Terra filmu” svedeno na tri odsto.

Inače, u katastru nepokretnosti objekat u kom je smeštena ova produkcijska kuća vodi se kao zgrada kulture, dok je vlasništvo nad njom mešovito.

“Terra film” umesto snimanja novih filmova čekaju novi sudski sporovi, ovog puta u vezi sa stečajem Terra filma, zbog nezavršene privatizacije koja je trebalo da bude gotova do kraja 2015. godine.

“Najavljeni stečaj bi trebalo da zataška štete koje su u osmogodišnjem periodu načinjene ne samo našem preduzeću, već i kulturi i budžetu Republike Srbije. Da li će zgrada ‘Terra filma’ biti ekspresno srušena, da bi na uglu Futoške i Nikole tesle uskoro nikla višespratnica podobnog biznismena”, naveo je Žilnik u saopštenju.

“Tera film” je za 30 godina svog postojanja snimila sedam dugometražnih i preko 30 kratkometražnih filmova. Među poznatim filmovima koja je uradila ova kuća su i “Tito i ja”, “Kako se kalio čelik”, “Kenedi se vraća kući” i drugi.

Autor: 021.rs