Početna Kultura Igor Mirović otvorio izložbu “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog...

Igor Mirović otvorio izložbu “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

0

Igor Mirovic 1

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović juče je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu otvorio izložbu “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”, koju čine licna svedočanstva i privatna dokumentacija potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu.

Mirović je rekao da je kultura sećanja osvetlila i obogatila istoriju našeg naroda, kao i da je negovanje sećanja istovremeno i veliki dug slavnim precima, ali i nešto što dugujemo generacijama koje dolaze posle nas.

On je dodao da je teško govoriti pred nizom dirljivih i potresnih fotografija, i podsetio na tužnu činjenicu da je Srbija na bojna polja u Prvom svetskom ratu izvela 717.000 vojnika, a da je “na barikadama slobode, u večnom pokoju” ostalo njih 350.000.

Igor Mirovic 2

“To je polovina najvitalnijeg dela stanovništva, najveći gubitak među saveznicima i najveći procenat koji je jedna zemlja izgubila u svim ratovima 20. veka. Te žrtve ne smeju se zaboraviti jer je to gubitak koji je generisao budućnost srpskog naroda. Slava srpskih vojnika je nešto čime se ponosimo, nešto što želimo i moramo da obeležavamo, jer, vojnički rečeno, ovi hrabri ljudi nikada tokom borbi u prvom svetskom ratu nisu izgubili nijednu pukovsku zastavu i taj podatak služi sećanju u njihovu čast, sećanju na njihovu spremnost da nama u Vojvodini donesu toliko željenu slobodu za koju su se decenijama pre toga borili i koja se 1918. godine i ostvarila”, rekao je Mirović.

Direktor Arhiva Vojvodine, Branislav Andrić, nazvao je učesnike Velikog rata “div-junacima Solunskog fronta”, a izložbu izrazom zahvalnosti neumrloj generaciji srpskog naroda koja je prevazišla sebe borbom, patnjama, ali i veličanstvenim pobedama u odbrani slobode, domaćeg ognjišta i Srbije.

Igor Mirovic

Autor izložbe i rukovodilac projekta “Album sećanja na naše pretke”, Aleksandar Vasilić, zahvalio se Arhivu Vojvodine i Pokrajinskoj vladi na podršci u organizaciji izložbe i najavio nastavak rada na vidljivosti i promociji istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda iz Prvog svetskog rata.

Izložba fotografija, ratnih dnevnika, vojničkih pisama, dopisnih karata, spomenica i druge istoriografske građe učesnika u Prvom svetskom ratu postavljena je u sklopu obeležavanja jubilarnih godina Velikog rata.

15092016_Mirovic_arhiv 04

Priređena je i organizovana s blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja i njegove svetosti patrijarha moskovskog i cele Rusije gospodina Kirila, a u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Projekat prikupljanja ličnih svedočanstava i dokumenata o ratnim avanturama i stradanjima srpskih vojnika u ratnim godinama pokrenuo je 2014. godine Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920, a svoja sećanja i privatne arhive Savezu su dostavljali potomci učesnika rata iz Srbije i rasejanja uz moto koji prati postavljanje izložbe – “oživimo sećanja, osvežimo pamćenje, pomozimo istoriji”.

Izvor: Tanjug
Foto: www.vojvodina.gov.rs