Početna Gradske teme Zidanje Skadra: Odužila se obnova Beogradske kapije

Zidanje Skadra: Odužila se obnova Beogradske kapije

postavljanje-replike-spomen-ploče

Poslednja faza obnove Beogradske kapije je u toku. Iako je trebalo da bude završena u januaru prošle godine, zbog finansijskih problema radovi su usporeni.

Novo ruho Beogradske kapije trebalo je da dočeka goste prošlogodišnjeg Egzita, međutim, zbog davno probijenih rokova, pitanje je da li će rekonstrukcija biti završena i do ovogodišnjeg festivala.

Obnova Beogradske kapije započeta je u drugoj polovini 2013. godine i trebala je da bude završena u januaru prošle godine. Međutim, zbog dinamike obezbeđivanja novca radovi su prekinuti na više meseci.

Vrednost obnove Beogradske kapije je 35 miliona dinara, od čega je banka Inteza dala deset miliona, Grad Novi Sad izdvojio je sedam i po miliona, koliko i Pokrajina, a Republika je dala deset miliona dinara.

Još 2007. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture, uputio je alarm nadležnim gradskim ustanovama, kada su kameni elementi na Beogradskoj kapiji visine dva metra počeli da se pomeraju, izgubivši svoju vertikalnu osu, što je predstavljalo veliku opasnost za učesnike u saobraćaju.

“Nažalost, nismo omogućili da ni posle ove obnove taj saobraćaj ili ukinemo ili barem smanjimo. Uradićemo sad da ona postane bezbedna, ali nažalost vrlo brzo će se videti uticaj ovog strašnog prometa”, kaže Slobodanka Babić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Izvor: novisad.com
Foto:www.zzskgns.rs